Miksi joidenkin ihmisten on todella vaikea pudottaa painoa? Vika dieetissä, ei henkilössä!

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisten kehot reagoivat samoihin ruokiin hyvin erilaisilla tavoilla, uutisoi Time-lehti. Painon pudotus saattaa muodostua tulevaisuudessa helpommaksi personoitujen dieettien avulla.

Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa israelilaiset tutkijat tarkastelivat 800 henkilön biomarkkereita. Viikon ajan 18–70-vuotiaat koehenkilöt käyttivät laitteita, jotka mittasivat heidän verensokeritasonsa viiden minuutin välein. Lisäksi he käyttivät puhelinsovellusta syömänsä ruoan, unen ja liikunnan kirjaamiseen. He myös täyttivät terveyskyselyn, ja heiltä otettiin veri- ja ulostenäytteet.

Tutkijat havaitsivat verensokeritasojen vaihtelevan eri ihmisten välillä rajusti ruokailun jälkeen. Erot olivat huomattavia, vaikka koehenkilöt söivät täysin samat annokset. Sama ruoka saattoi joillain laskea ja joillain nostaa verensokeria. Nämä tiedot, tutkijat väittävät, saattavat osoittaa miksi ruokavalion muutos ei aina auta painon pudotuksessa.

– Monien vuosien ajan olemme ajatelleet, että ihmiset lihovat, saavat diabeteksen ja muita ravintoperäisiä sairauksia siksi, että he eivät noudata suositeltua ruokavaliota, johtavat tutkijat Eran Segal ja Eran Elinav Weizmann Institute of Science -korkeakoulusta kertovat Time-lehdelle.

– Tutkimuksemme osoittaa, että ihmiset saattavat itse asiassa noudattaa annettuja suosituksia, mutta ravintosuositukset ovat heille sopimattomia.

Syynä mikrobikannan erot

Tutkijat uskovat, että jos ravintosuositus ei toimi jonkun henkilön kohdalla, saattaa vika olla annetussa dieetissä eikä henkilössä itsessään. He uskovat syyn olevan eroavuuksissa kehon mikrobikannassa, eli niissä miljardeissa vatsa- ja suolistobakteereissa, jotka ovat jokaisella henkilöllä erilaiset.

Toisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Obesity Research & Clinical Practice -lehdessä, havaittiin aikuisen olevan lihavampi vuonna 2006 kuin vuonna 1988, vaikka hän olisi syönyt ja liikkunut samalla tavalla. Tutkijat uskovat, että yhtenä syynä tähän olisivat mikrobien erot.

– Olemme vasta alussa tutkiessamme sitä, kuinka mikrobit vaikuttavat fysiikkaan ja terveyteen, tutkimuksen laatija, kinesiologian professori Jennifer Kuk Yorkin yliopistosta sanoo.

– Tämä uusi tutkimus saattaa osoittaa, että ruoansulatuskanavan mikrobit ovat tärkeässä osassa siinä, miten kehomme säätelevät painoaan. Tämä saattaa olla ratkaisevaa tulevaisuuden painonhallintakysymyksissä.

Segal ja Elinav veivät tutkimustuloksensa vielä askeleen pidemmälle. He loivat tutkimuksen datan pohjalta algoritmeja, jotka ennustavat miten ihmisen verensokeritasot reagoivat heidän syömäänsä ruokaan. Tutkijoiden mukaan tämä voisi mahdollistaa personoitujen dieettien luomisen tulevaisuudessa.

Mitä painonhallintakurssilla tehdään? Katso video!

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat