Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisten kehot reagoivat samoihin ruokiin hyvin erilaisilla tavoilla, uutisoi Time-lehti. Painon pudotus saattaa muodostua tulevaisuudessa helpommaksi personoitujen dieettien avulla.
Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa israelilaiset tutkijat tarkastelivat 800 henkilön biomarkkereita. Viikon ajan 18–70-vuotiaat koehenkilöt käyttivät laitteita, jotka mittasivat heidän verensokeritasonsa viiden minuutin välein. Lisäksi he käyttivät puhelinsovellusta syömänsä ruoan, unen ja liikunnan kirjaamiseen. He myös täyttivät terveyskyselyn, ja heiltä otettiin veri- ja ulostenäytteet.
Tutkijat havaitsivat verensokeritasojen vaihtelevan eri ihmisten välillä rajusti ruokailun jälkeen. Erot olivat huomattavia, vaikka koehenkilöt söivät täysin samat annokset. Sama ruoka saattoi joillain laskea ja joillain nostaa verensokeria. Nämä tiedot, tutkijat väittävät, saattavat osoittaa miksi ruokavalion muutos ei aina auta painon pudotuksessa.
– Monien vuosien ajan olemme ajatelleet, että ihmiset lihovat, saavat diabeteksen ja muita ravintoperäisiä sairauksia siksi, että he eivät noudata suositeltua ruokavaliota, johtavat tutkijat Eran Segal ja Eran Elinav Weizmann Institute of Science -korkeakoulusta kertovat Time-lehdelle.
– Tutkimuksemme osoittaa, että ihmiset saattavat itse asiassa noudattaa annettuja suosituksia, mutta ravintosuositukset ovat heille sopimattomia.
Syynä mikrobikannan erot
Tutkijat uskovat, että jos ravintosuositus ei toimi jonkun henkilön kohdalla, saattaa vika olla annetussa dieetissä eikä henkilössä itsessään. He uskovat syyn olevan eroavuuksissa kehon mikrobikannassa, eli niissä miljardeissa vatsa- ja suolistobakteereissa, jotka ovat jokaisella henkilöllä erilaiset.
