Jos Hakkarainen eroaisi eduskunnasta, hänen paikkansa ottaisi keskustaan loikannut mies: "Toivon, että Teuvo hakeutuu hoitoon"

Teuvo Hakkarainen joutui mediakohun keskelle, kun hän suuteli väkisin humalassa Veera Ruohoa eduskunnassa. Hakkarainen on saanut tapauksesta varoituksen ja jotkut ovat vaatineet Hakkaraisen eroa. Mikäli ero myönnettäisiin, hänen tilalleen astuisi Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen Mauno Vanhala.

Mikäli ahdistelukohun ryvettämä Teuvo Hakkarainen pyytäisi eroa eduskunnasta ja se hänelle myönnettäisiin, Mauno Vanhala valittaisiin eduskuntaan hänen tilalleen. Vanhala on Perussuomalaisten ensimmäinen varasijalla oleva kansanedustaja. Tosin eduskuntaan mennessään häntä ei nähtäisi Perussuomalaisten riveissä, vaan sitoutumattomana.

Vanhala jätti Perussuomalaiset ja loikkasi Jyväskylän kaupunginvaltuustossa Keskustan riveihin viime kesänä Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

– Erosin, koska koin oloni loukkaantuneeksi puoluekokouksessa tehdystä vallanvaihdoksesta. Vieläkin ihmettelen, oliko puolueen hajaantuminen todella tarpeen. Jos puheenjohtajistoon oltaisiin valittu sovittelevampia henkilöitä, en usko, että puolue olisi hajonnut.

Vanhala erosi ensin Jyväskylän kaupunginvaltuuston Perussuomalaisten ryhmästä ja sen jälkeen Perussuomalaisista. Hän ei ole kuitenkaan saanut erostaan virallista vahvistusta, jonka vuoksi kunnallispoliitikko ei vielä ole liittynyt keskustapuolueeseen.

– Keskusta tuntui minulle luonnolliselta vaihtoehdolta, sillä se on arvomaailmaltaan lähellä sitä, mitä Perussuomalaiset ennen olivat. Liityin Perussuomalaisiin vuonna 2012 ja puolue on muuttunut niistä ajoista.

Vanhala on hoitanut alkoholisteja vuosia

Mauno Vanhala ei itse usko pääsevänsä enää tällä kaudella eduskuntaan. Hänestä on todennäköisempää, että Teuvo Hakkarainen ainakin yrittää raitistua.

– Voisin kuvitella, että Teuvo lähtee nyt etsimään vakavissaan apua. Keinoja siihen kuitenkin on. Muita vaihtoehtoja ei ole. Alkoholi vie omansa.

Vanhala on seurannut Teuvo Hakkaraisen ahdistelukohua surullisin mielin. Miehellä on useiden kymmenien vuosien kokemus alkoholiriippuvaisten ihmisten hoitamisesta A-klinikan lääkärinä.

– Toivon että Teuvolle syntyisi vilpitön halu päästä alkoholiongelmasta eroon. Kannettu vesi ei kaivossa pysy, vaan halun on lähdettävä itsestä. Puhun kokemuksesta, sillä olen vuosia kuntouttanut alkoholi- ja peliongelmaisia Tyynelän A-kodissa Pieksämäellä.

Vanhala kertoo, että hänen oman kokemuksen mukaan alkoholistia auttaa vain täysi suunnanmuutos. Sitä hän toivoo Hakkaraisenkin nyt etsivän. Hän muistuttaa, että alkoholiriippuvainen ei voi koskaan olla ”vähän juoppo”, vaan jos alkoholismista tahtoo eroon, alkoholi on jätettävä kokonaan.

– Se, pääseekö Teuvo alkoholiongelmasta irti, on täysin hänestä itsestään kiinni. Lääkitys voi hetkellisesti lievittää oireilua, mutta pysyvää apua on siltä saralta turha odottaa. Riippuvaisia kuntouttaneena minulla on hyviä kokemuksia uskosta ja AA-kerhosta. Myös vuosien psykoterapia voi auttaa.

Alkoholismi on myös eduskunnan asia

Alkoholin haittavaikutusten asiantuntijana Vanhala on pettynyt eduskunnan päätökseen alkoholilain muutoksesta. Hänestä lakimuutos tulee tuomaan enemmän haittoja kuin hyötyjä.

– Olisin äänestänyt alkoholilain muutosta vastaan. Ongelmana on, että lakia säätävät ihmiset, jotka eivät tunne alkoholismin vaikutuksia. Eihän kaikkien suvussa välttämättä ole ketään, joka on vetänyt pään täyteen ja pistänyt ranttaliksi.

Hän muistuttaa, että alkoholismi ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia. Hän näkee silti Hakkaraisen mediakohussa jotain hyvääkin.

– Alkoholismi on perheiden lisäksi nyt myös eduskunnan asia, kun näitä asioita käsitellään. Ehkä se lisäisi tietoisuutta siitä, että tukimuotoja alkoholismille lisättäisiin.

Myös Vanhala itse kertoo jättäneensä alkoholin kymmeniä vuosia sitten.

– On minulla myös henkilökohtaista kokemusta alkoholin haittavaikutuksista. Minulle se ei sopinut, joten jätin viinan jo lähes 30 vuotta sitten. Eikä näytä sopivan Teuvollekaan, Vanhala lopettaa.

2:05

1:43

1:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja