Mikä sai koko poliisin varpailleen? Rikostoimittaja kertoo, mistä turvallisuusuhassa voi olla kyse

Miksi poliisi ei kerro tarkemmin siihen kohdistuvasta turvallisuusuhasta? Rikostoimittajamme kertoo, miksi vaikeneminen lisää levottomuutta 7:10
Kuuntele videolta Pekka Lehtisen lista siitä, mistä poliisin turvallisuusuhassa voi olla kyse.

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kuvailee täysin poikkeukselliseksi hiljaisuutta, jolla poliisihallitus vastaa kyselyihin siitä, miksi poliisilaitokset ympäri Suomen ovat nostaneet uhkatasoaan ja valmistautuneet epäiltyyn turvallisuusuhkaan.

Edes poliisien keskuudessa ei ole tietoisuutta siitä, mistä asiassa on kyse.

– En muista rikostoimittajan uraltani ainoatakaan vastaavaa tilannetta, jossa olisi valittu näin tiukka tiedotuslinja, Lehtinen kertoo.

Käytännössä ei ole lainkaan tietoa siitä, mistä poliisin poikkeukselliset turvatoimet käynnistäneessä tilanteessa on kyse.

Lehtinen kertoo, että myös kentällä epätietoisuus on vahvaa. Hänen mukaansa vaitonaisuus faktoista synnyttää turhaakin levottomuutta, spekulointeja uhan tosiasiallisesta laadusta tai vakavuudesta ja jopa salaliittoteorioita. Jotkut jopa pohtivat, onko kyseessä tilanne, jossa syntyy paljon melua tyhjästä.

– Kaikki vaihtoehdot ovat auki, kun mitään ei tiedetä.

Lehtinen pohtii myös, kertooko radiohiljaisuuden tiedotuslinjakseen valinnut Poliisihallitus mitään edes silloin, kun uhka joskus väistyy.

Mikä nostaa koko poliisin varpailleen?

Jutun alusta löytyvällä videolla Lehtinen listaa useita mahdollisia selityksiä syystä, joka on saanut poliisit ympäri maan käyttämään raskaampaa suojavarustusta, varustautumaan turvallisuusuhkiin ja nostamaan poliisilaitosten turvatasoa selvästi. Läpi käydään niin Ruotsiin kontakteja luovat katujengit, järjestäytynyt rikollisuus ja yksittäisten tekijöiden suunnittelema isku.

– On sekin mahdollista, että suojelupoliisin tiedustelussa olisi tullut jokin vihje, Lehtinen nostaa esille yhden spekulaation.

Lehtinen korostaa kuitenkin, että tietojen puutteesta huolimatta pitää lähteä siitä, että kyseessä on vakava uhka. Jo poliisin voimakas reaktio asiaan pakottaa suhtautumaan asiaan vakavasti.

Lue myös:

    Uusimmat