Mika Moringin seksuaali- ja väkivaltarikossyytteiden käsittely jatkui tänään – oikeus määräsi käsittelyn salaiseksi

Mika Moringille syytteet seksuaali- ja väkivaltarikoksista – tämä kaikki tapauksista tiedetään nyt 3:00
Mika Moringille syytteet seksuaali- ja väkivaltarikoksista – tämä kaikki tapauksista tiedettiin maaliskuussa.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu tänään useista seksuaali-, väkivalta- ja henkirikoksista epäillyn miehen syytteiden käsittely. Tänään on rikosvyyhdin viimeinen käsittelypäivä ja syyttäjä lukee Moringille syytteet törkeästä vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. 

Alkuperäisten tietojen mukaan käsitteypäivän piti olla julkinen, eli medialla piti olla mahdollisuus seurata oikeudenkäyntiä ja raportoida siitä yleisölle. Oikeus määräsi kuitenkin yllättäen jutun salaiseksi.

– Asia on pyydetty salaiseksi. Pyydän yleisöä poistumaan salista, oikeuden puheenjohtaja Mitja Korjakoff ilmoitti käsittelyn aluksi.

Mika Moringia, 51, syytetään useista raiskauksista, pahoinpitelyistä sekä perusmuotoisista ja törkeistä vapaudenriistoista. Asianomistajina eli epäiltyinä uhreina on yhteensä seitsemän naista. Moring kiistää kaikki syytteet.

Oikeuden on tarkoitus antaa nyt käsittelyssä olevasta vyyhdistä ratkaisunsa toukokuun puolivälissä.

Moringia epäillään myös kahden kadonneen naisen taposta, mutta nämä epäilyt ovat vasta esitutkinnassa. 

Valtaosa oikeudenkäynnistä käydään suljetuin ovin, mutta käsittelyn ensimmäinen päivä viime kuussa sekä tämän päivän istunto ovat julkisia. Tänään käsitellään muun muassa syytettä törkeästä vapaudenriistosta.

Käräjäkäsittelyn ensimmäisenä julkisena päivänä käsiteltiin kahta pahoinpitelysyytettä. Tummaan huppariin pukeutunut Moring istui oikeussalissa koko päivän huppu päässä ja kasvojaan peitellen.

Raiskaussyytteitä vireillä myös Kanta-Hämeessä

Moringin vielä esitutkinnassa olevat henkirikosepäilyt koskevat kahta kadonnutta naista. Häntä epäillään Varsinais-Suomessa Salossa elokuussa kadonneen 28-vuotiaan Katja Miinalaisen ja syksyllä 2019 Pohjois-Savossa Vesannolla kadonneen 35-vuotiaan Saara Arvan taposta.

Katja Miinalainen nähtiin poliisin mukaan viimeksi Salon Kiikalassa 14. elokuuta. Poliisin mukaan Moring otti tällöin naisen kyytiin, minkä jälkeen he liikkuivat syrjäisillä paikoilla eri puolilla Suomea.

Poliisi julkisti joulukuussa Moringin nimen ja kuvan tietojen saamiseksi sekä mahdollisten lisäuhrien tavoittamiseksi. Sen jälkeen poliisi saikin useita ilmoituksia, jotka johtivat uusiin rikosepäilyihin. Myös STT on julkaissut Moringin nimen jo esitutkintavaiheessa mahdollisten lisäuhrien tavoittamiseksi sekä koska nimenjulkaisu saattaa edistää vakavien rikosepäilyjen selvittämistä.

Moringia vastaan on aiemmin nostettu Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syytteet myös kahdesta raiskauksesta. Tekoaika niissä on vuoden 2020 joulukuussa. Käräjäoikeuden on määrä käsitellä syytteitä myöhemmin tässä kuussa.

Moring on aiemmin tuomittu lainvoimaisesti useisiin naisiin kohdistuneesta väkivallasta, minkä lisäksi hänet on määrätty useaan lähestymiskieltoon, joilla on suojattu hänen naisystäviään tai läheisiään.

Lue myös:

    Uusimmat