Mainos

Mikä Kreikassa mättää? Katso vaikuttajien salamaselitykset

Kreikan tilanne on ollut otsikoissa jo pitkään. Lainaneuvottelut, säästöohjelmat, kansan viha, loppuvat rahat... mistä Kreikan kriisissä on oikein kyse?

Kysyimme MTV:n ja Porin kaupungin järjestämässä SuomiAreena-keskustelutilaisuudessa esiintyneiltä päättäjiltä ja tunnetuilta henkilöiltä, mikä Kreikassa oikein mättää.

Ja nyt ei ole aikaa aloittaa antiikin ajoista - vaadimme heitä kertomaan lyhyesti, miksi Kreikan kanssa ollaan tässä päättymättömässä suossa.

Videolla analyysinsa kertovat MTV Uutisten politiikan toimituksen esimies Timo Haapala, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd), diplomiekonomi Lenita Airisto, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan Kreikan ongelmana on luottamuksen puute.

Keskustan Matti Vanhasen mukaan suurin ongelma on se, ettei Kreikka kykene ymmärtämään omaa tilannettaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen uskoo, että Suomen linja pysyy tiukkana.

– Kyllä siellä on aika tiukkana pysytty ja minusta hyvä niin. Tässä tarvitaan nyt erittäin raju käänne Kreikassa aitoon sopeutukseen ja rakenneuudistusten tielle, puhutaan varmasti 50 miljardin omaisuuspaketin myymisestä, puhutaan aidoista työmarkkinareformeista. Tai jos Kreikka ei siihen pysty, tässä kuussa on tehtävä johtopäätöksiä. Se tarkoittaa Kreikalle 40-50 prosentin devalvaatiota eli käytännössä eroa eurosta, Mykkänen sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Anderssonin mielestä Kreikka ajetaan nyt liian ahtaalle.

– Minä veikkaan, että siellä hyväksytty vaihtoehto on Kreikan kannalta todella huono. Olen sanonut koko ajan ettei ole kuin huonoja vaihtoehtoja heille sen jälkeen, kun euroryhmä päätti ottaa tällaisen äärimmäisen tiukan kiusaamislinjan. Hyvä vaihtoehto olisi sellainen, jossa ne ehdot mahdollistaisivat talouskasvun Kreikassa. Velkahelpotuksia on pakko tehdä. Tiukat kurivaatimukset vain heikentävät Kreikan taloudellista tilannetta, miksi ihmeessä tällaista halutaan jatkaa?, Andersson ihmettelee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.