Mainos

"Kolmas tukipaketti, sitten neljäs ja viides" – edes suuressa valiokunnassa ei uskota Kreikka-ratkaisuun

Suuri valiokunta löi eilen lukkoon Suomen Kreikka-kannan. Euroryhmän esityksen mukaisesti Kreikalle myönnetään seitsemän miljardin hätälaina ja kolmannesta lainaohjelmasta käynnistetään neuvottelut.

Huomenta Suomessa suuren valiokunnan kantaa ruotivat Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen sekä kansanedustajat Sanna Marin (SDP) ja Pekka Haavisto (Vihr.). 

Kansanedustajat sanoivat, ettei suuren valiokunnan päätös ollut suinkaan yksimielinen. 

– Tärkeää on kuitenkin, että Euroopan sisällä on löytetty yhteinen näkemys asiaan, vaikka puolueessamme kolmanteen tukipakettiin suhtaudutaan kriittisesti, Sanna Marin toteaa.

EU:n pillin mukaan 

– Olimme tilanteessa, jossa oli mahdollista, että Suomi olisi jäänyt yksin vastustamaan eurooppalaista ratkaisua ja itse pidin sellaista mahdollisuutta erittäin vahingollisena, Pekka Haavisto jatkaa.

Jos Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ei usko ankarien ehtojen ja kovien tukitoimien auttavan Kreikkaa, ei siihen usko Huomenta Suomen sohvalla istuva raatikaan.

– Tässä on vain huonoja vaihtoehtoja edessä. On vaikea nähdä, että tässä päästäisi eteenpäin keinoilla, jotka ovat viisi vuotta osoittautuneet toimimattomiksi, Matti Apunen sanoo.

Miksi sitten pitää Kreikka eurossa? 

– Tällä on niin valtavan kova poliittinen hinta, jos euro hajoaa. Se on järjestelmän uskottavuudelle valtava isku, että siitä ollaan valmiita maksamaan paljon kovempi hinta kuin Suomessa uskotaan, Apunen jatkaa.

Valtio vailla tulevaisuutta

Kreikan selviämiseen ei usko pääministeri Tsipras. Reilu viikko sitten valtiovarainministerin paikalta eronnut Gianis Varoufakis sanoi hänkin velkojien ehtoja vesikidutukseksi.

Ainoa osapuoli, joka tuntuukin uskovan Kreikkaan osana euroa, on Kreikan oppositio. Uusintavaalit eivät Haaviston mielestä olekaan kaukaa haettu ajatus. Toisaalta, Syrizan kannatus on edellen korkea. Uusintavaalien tullen mitään tuskin tapahtuisi, ainakaan tällä hetkellä.

Satakunnan kansa -lehden mukaan 57% suomalaisista vastustaa Kreikan kolmatta tukipakettia. Marin ymmärtää Kreikan tukipakettia vastustavaa suomalaista, sillä ei voi itsekään sanoa uskovansa kolmannesta tukipaketista syntyviin tuloksiin.

– Ymmärrän hyvin suomalaisten ajattelevan, ettei tämä politiikka ole auttanut, niin kuin se ei olekaan auttanut näiden edellisten tukipakettien osalta. Mikäli kokonaista talouspolitiikan linjaa ei muuteta, pelkään, että olemme menossa kohti neljättä ja viidettä tukipakettia, Marin sanoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja