"Kuin alkoholistinaapuria auttaisi" – Rinne ei usko Kreikan lainaohjelman auttavan

Viime yönä Kreikka hyväksyi troikan asettamat tiukat ehdot, jotka toteuttamalla portit kohti kolmatta lainaohjelmaa avautuvat. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Huomenta Suomessa, että muutoksen pitää lähteä kreikkalaisista, ei lainoittajien lompakoista.

Viime syksynä tilanne näytti hyvältä: Kreikka oli kasvu-uralla, jossa sen ennustettiin saavuttavan sovitun velkakestävyyden vuonna 2022. Tuli tammikuu, tulivat vaalit, tuli poliittinen sekasorto, tuumii Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Nyt luottamus on karissut.

– Kokous kokoukselta sovittiin asioita, jotka jäivät toteuttamatta. Ei tämä Kreikan sitoutuminen ehtoihin vielä luottamusta palauta.
Kysymys onkin nyt siitä, kuinka kreikkalaiset haluavat itseään auttaa. Jos he ovat itse sitoutuneet laittamaan julkisen taloutensa kuntoon, voitaisi lainaohjelmia harkita, Rinne sanoo.

– Tässä on viisi vuotta lainaohjelmia käytetty ja tilanne ei ole oikeastaan parantunut, niin oleellinen seikka on ollut, että tahtotila on ollut liian heikko viemään uudistuksia läpi.

Rinne uskoo, että Kreikkaa voitaisi auttaa esimerkiksi Kreikan taloutta kasvattamalla ja sinne investoimalla. Sen sijaan lainaohjelmaan Rinne kertoo suhtautuvansa erittäin kriittisesti.

– Tämä on sama tilanne kuin yrittäisi hoitaa alkoholisoitunutta naapuria. Apu ei auta, jollei naapuri tahdo ongelmaansa hoitaa. 

Kansan toivo hiipumassa

Antti Rinne pelkää, että muutoksen vuoksi Syrizaa äänestäneet ovat joutuneet nyt entistä pahemmin pettymään. Toivo siitä, että kreikkalaiset voisivat itse vaikuttaa tilanteeseensa vaaleilla, rapistuu.

– Se saattaa johtaa siihen, että tilanne Kreikassa kärjistyy väkivaltaiseksi. Tässä tullaan näkemään ikäviä näytelmiä tulevien kuukausien aikana, Rinne sanoo.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja