Mikä ihmeen vakausmekanismi?

EU:n valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun pysyvän vakausmekanismin pääpiirteistä. Vakausmekanismi aloittaa toimintansa vuonna 2013.

Mutta mistä tarkalleen ottaen vakausmekanismissa on kyse? Ilmarisen talousjohtaja, ekonomisti Jaakko Kiander valaisi Huomenta Suomessa vakausmekanismin taustoja.

– Vakausmekanismi on euromaiden yhteinen tukilainajärjestelmä, josta voidaan tarvittaessa myöntää heikoille maille luottoja, hän toteaa..

Varansa vakausmekanismi kerää kollektiivisesti jäsenmailta pienenä pääomana ja lisäksi suurina takauksina.

– Näiden avulla järjestelmä pystyy tarvittaessa lainoittamaan Irlannin ja Kreikan tapaisia maita.

Kianderin karkean arvion mukaan vakausmekanismi onkin siis epäonnistuneiden valtioiden vippikassa.

Vakausmekanismin tarve on kuitenkin suuri. Kreikka ja Irlanti ovat jo joutuneet turvautumaan tukilainoitukseen ja pelkona on, että tukirahastoon joutuu turvautumaan myös Portugali. Uhkakuvissa on myös, että Kreikka joutuu tukeutumaan lainoitukseen useita vuosia.

Tiukat ehdot, kovat korot

Kiander muistuttaa, että tukilainoituksen ehdot ovat hyvin tiukat. Lainoja saavien maiden pitää kiristää muun muassa talouspolitiikkaa, eli mailta vaaditaan säästökuureja. Lisäksi laina-ajat ovat lyhyitä.

– Sieltä ei ole toistaiseksi kovin pitkiä lainoja saanut, mutta voisi olla hyvä että pidempiaikaisiakin saisi. Kyse on muutaman vuoden lainoista ja korot näissä on myös kohtuullisen korkeat.

Usein vaikeuksissa olevat maat joutuvat maksamaan 5-10 prosentin välillä olevia korkoja, mikä on jo ennestään vaikeuksissa oleville maille kova korkotaso.

Kianderin mukaan kovaa korkotasoa selittää osaltaan rankaisumentaliteetti.

– Kun ollaan jo velkasaneerausvaiheessa, niin sitten ei voi halpaa korkoa saada. Korot myös sen takia korkeat, että rahaa vippikassaan laittaneiden maiden, kuten Suomen täytyy saada korkotuottoa.

Suomelta toistaiseksi vain takauksia

Kova korkotaso vaikeuttaa kuitenkin Kianderin arvion mukaan heikkojen maiden selviytymistä pitkän päälle. Myös tiukkojen säästötoimien ja talouden kasvun vaatimus on usein vaikea yhtälö.

–Kreikan osalta varsinkin on epäselvää kuinka maa tästä selviää. Kreikan talouden pitäisi lähteä kasvuun, jotta he pystyvät hoitamaan lainojaan, mutta samaan aikaan maan talous supistuu tiukkojen säästötoimien seurauksena.

Suomalaisten euroja vakausjärjestelmässä ei käytännössä ole vielä liikkunut.

– Suomi on antanut takauksia, joiden turvin tämä vakausmekanismi on lainannut rahaa markkinoilta ja sitä sitten tullaan lainaamaan eteenpäin. Eli oikeastaan tässä ei suomalaisten raha liiku lainkaan, mutta meille tulee takausvastuu, joka sinänsä voi olla pelottava myöskin.

Katso Ilmarisen talousjohtajan Jaakko Kianderin haastattelu: (Huomenta Suomi 22.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat