Mihin raja asunnoista kuuluvissa äänissä?

Morjens. On paljon kysytty äänieristyksestä - tässä yksi kysymys vielä. Kerrostaloissa on olemassa tietyt rajat miten hyvin askeläänet / muut äänet saa kuulua / pitää vaimentua asunnosta toiseen. Maallikolle nämä dB-arvot ei kuitenkaan kerro paljon. Onko esimerkiksi hyväksyttävää, että tavalliset askeläänet kuuluvat yläkerran asunnosta? Eli miten voi tietää missä raja menee ja onko aiheellista yrittää puuttua asiaan? "Herkkyyshän" on tässä asiassa yksilöllistä.

On totta, etteivät desibelit kerro asiaa ymmärtämättömälle paljoakaan, mutta tässäpä muutamia suuntaa antavia esimerkkejä eri äänten desibeliarvoista.

db
130 kipukynnys
paineilmapora
120 auton torvi (1 m)
110 sinfoniaorkesteri
100 (forte)
90 linja-auton sisämelu
80 liikennemelu kadunkulmassa
70 keskustelu
60 toimistomelu
50
40 kuiskaus
30
20 rannekellon tikitys
10 kuulokynnys
0

Jos asuinhuoneissa on n. 40 db:n perusäänitaso niin saadaan seuraava taulukko ääneneristävyydestä

eristävyys

55 db voimakas puhe ei kuulu seinän läpi
50 db voimakas puhe kuuluu seinän läpi, mutta sanoista ei saa selvää
45 db normaali puhe ei kuulu seinän läpi
40 db normaali puhe kuuluu seinän läpi, mutta sanoista ei saa selvää
35 db normaali puhe kuuluu seinän läpi ja sanoista saa selvää, mutta se ei haittaa olennaisesti toimintaa toisessa huoneessa
30 db seinä on lähinnä näkösuoja

Jos perusäänitaso on alempi, tarvitaan vastaavasti parempi ääneneristävyys. Jos perusäänitaso on korkeampi, riittää vastaavasti heikompi eristävyys.

Remontin yhteydessä parannettua ääneneristystä voidaan kuvailla seuraavasti:

muutos havainto 1-2 db tuskin havaittava 3-4 db havaittava, melko pieni 5-6 db selvästi havaittava, oleellinen muutos 7-8 db suuri muutos yli 10 db hyvin suuri muutos

Ohjeet perustuvat Gyproc äänikirjassa esitettyihin arvoihin. Suosittelen kirjan hankkimista kaikille ääneneristysasioista kiinostuneille.

Lue myös:

    Uusimmat