Mihin Orpon puheet sote-menojen "yllätysmiljardista" perustuvat? Valtiovarainministeriö vastaa

MTV Säätytalolla: Näin hallitusneuvottelut sujuvat 9:27
Katso video: Näin hallitusmuodostaja Petteri Orpo kertoi aamulla puuttuvista sote-rahoista.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tänään, että sotesta on löytynyt yllättäen yli miljardin euron aukko.

Orpon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon vaikea tilanne on selvinnyt "koko vaikeudessaan" Säätytalolla käytävien hallitusneuvotteluiden aikana.

– Tämä sote-malli joka on viime hallituksen tekemä, siitä puuttuu toista miljardia euroa rahaa. Meillä ei ollut siitä tietoa, ja nyt käydään läpi, onko se oikea kuva, Orpo sanoi Säätytalon hallitusneuvotteluihin saapuessaan.

Orpon kommentti on herättänyt ihmettelyä siitä, miten miljardin euron rahoitusaukko on voinut tulla yllätyksenä. Esimerkiksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei ollut torstaina yllättynyt, sillä hyvinvointialueiden johtajat ovat hänen mukaansa koko ajan kertoneet, että laskelmien ja todellisten rahatarpeiden välillä on aukko.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoo, että Orpon kertoma miljardin euron aukko selittyy sillä, että hyvinvointialueille on varattu julkisen talouden suunnitelmassa noin miljardi euroa vähemmän rahaa vuonna 2027 kuin mitä valtiovarainministeriön painelaskelmat arviovat. 

Painelaskelma on arvio siitä, kuinka paljon rahoitusta hyvinvointialueet tarvitsevat lähivuosina, jos mitään muutoksia ei tehdä.

– Painelaskelmassa ei ole otettu huomioon sitä, että alueilla tietysti tapahtuu tuottavuuden paranemista ja toiminnan sopeuttamista, Niemelä sanoo.

Painelaskelma julkaistiin jo maaliskuussa julkisen talouden suunnitelman yhteydessä, joten täysin uusi tieto se ei ole.

Painelaskelman mukaan sote-menot kasvavat 6 miljardia neljässä vuodessa

Orpo sanoi tänään myös, että painelaskelmien mukaan sote-menot kasvaisivat neljässä vuodessa kuudella miljardilla eurolla. Se on huomattavasti enemmän mitä esimerkiksi julkisen talouden suunnitelmassa tai hyvinvointialueiden rahoituslaskelmissa on aiemmin arvioitu.

Noin kuuden miljardin euron menojen kasvu löytyy muun muassa julkisen talouden tilannekuvaa esittelevästä materiaalista, jonka Orpo esitteli toissapäivänä Säätytalolla. 

Maaliskuussa valtiovarainministeriön julkaisemassa painelaskelmassa tarkka summa sotemenojen kasvulle neljän vuoden aikana on 5,2 miljardia euroa.

Lue myös:

    Uusimmat