Miesten ja naisten palkkaero syntyy uran alussa

Miesten ja naisten välinen palkkaero kaksinkertaistuu uran ensimmäisten kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi korkeakoulutettujen miesten palkka on jo uran alussa noin 15 prosenttia parempi kuin koulutettujen naisten. Kymmenen vuoden uran jälkeen koulutettujen miesten palkka on Suomessa jo yli 30 prosenttia naisten palkkaa parempi.

Palkkaero jää ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeen pysyväksi. Naiset siis eivät saa myöhemmällä urallaan kurottua eroa umpeen.

- Ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeen palkkaerojen suuruudessa ei enää tapahdu muutoksia, sanoo KTM Sami Napari, joka väittelee asiasta ensi maanantaina.

Palkkaerot jyrkkenevät Suomessa nopeammin kuin muualla.

- Esimerkiksi Englannissa ja Yhdysvalloissa palkkaero on lähdettäessä pienempi kuin Suomessa. Meillä ero jo lähtöpalkassa on suuri, ja ero vain jyrkkenee uran alussa, väittelijä Napari sanoo.

Lapset maksavat vain naiselle

Palkkaeroa selittävät osittain miesten ja naisten erilaiset uravalinnat. Koko palkkaero ei kuitenkaan selity vain erilaisilla ammateilla. Eroon vaikuttavat myös työpaikan vaihdokset ja lasten saanti.

Moni vaihtaa työpaikkaa juuri uran alkuvaiheessa. Kun miehet vaihtavat työpaikkaa, he vaihtavat naisia useammin aiempaa työtä vaativampiin esimies- tai asiantuntijatehtäviin. Miesten palkka myös nousee työpaikkaa vaihdettaessa enemmän kuin naisten palkka.

Naisten palkan paranemista jarruttaa myös lasten hankinta, mikä ei vaikuta vastaavasti miesten palkkoihin. Siinä missä naisten palkka laskee lasten saannin myötä, miesten palkkaan lapsilla ei ole mitään vaikutusta.

Helsingin Kauppakorkeakoulun tuoreessa väitöksessä selvitettiin yksityisen sektorin palkkoja vuosina 1995-2004.

Lue myös:

    Uusimmat