Mies tunsi olonsa hyväksi ja nousi rattiin Espoossa – sitten sokerit romahtivat ja kolarointi alkoi: Oikeus antoi rangaistuksen

3:39
Diabeteksen hoitoon on kehitetty diabeetikon elämää helpottava älykäs insuliinipumppu. Kaikki kunnat eivät kuitenkaan hanki niitä, mikä uhkaa laittaa potilaat eriarvoiseen asemaan.

Diabetesta sairastava mies tuomitiin sakkoihin, kun tämä ei sairautensa aiheuttamien oireiden vuoksi hallinnut ajoneuvoaan.

Mies oli alhaisen verensokerin seurauksena ajanut henkilöautoa Espoossa viime kesäkuussa vaarallisella tavalla. Hän oli ajanut vastaantulevien kaistalla, ajanut liikenteenjakajan väärältä puolelta, ajanut pientareella, törmännyt kahteen liikennemerkkiin ja lopulta kolaroinut vastaantulevan henkilöauton kanssa. Ajon aikana muut autot olivat väistelleet hänen arvaamatonta kulkuaan.

Käytöksen syynä oli hypoglykemiaksi kutsuttu matalan verensokerin tila, jossa verensokerin lasku johtaa lopulta kuljettajan tajuttomuuteen. Sitä ennen henkilöltä voi täysin puuttua sairaudentunto, muisti sekä ymmärrys tilanteen hallinnasta ja vaarallisuudesta. Näin oikeus katsoi tapauksessa käyneen.

Ei "joka kerta hakkaa sormeen reikiä"

Mies ei ollut mitannut verensokeriaan ennen rattiin tarttumista, koska oli mielestään syönyt "kunnolla". Hän oli myös todennut, ettei hän "joka kerta hakkaa sormeen reikiä" ennen ajamaan lähtöä. Mies oli sairastanut diabetesta kymmeniä vuosia ja hänellä kerrottiin olevan tallella kyky tunnistaa matalan verensokerin oireet. Tällä kertaa tuntuma kuitenkin petti.

Oikeus katsoi, että mies oli syyllistyi rikokseen, sillä ei ollut huolellisesti hoitanut ja seurannut ajoterveyteen vaikuttavaa tautiaan lähtiessään ajamaan.

Vuonna 1957 syntynyt mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 50 päiväsakon rangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja