Mies teloitti ampumalla ex-vaimonsa siskon perheen, mukaan lukien neljä lasta – 14-vuotias selvisi estettyään luotia kädellään ja esittämällä kuollutta: "Sitten vielä yksi laukaus, ja Zacharyn itku loppui"

Entisen vaimonsa perheen murhasta syytetyn miehen oikeudenkäynti alkoi maanantaina Texasissa, Yhdysvalloissa. Tapauksen oikeudenkäyntiä on lykätty jo 20 kertaa viiden vuoden aikana, kertoo ABC News

Ronald Haskell Jr. on syytettynä Katie Stayn, 33, ja Stephen Stayn, 39, ja heidän neljän lapsensa murhasta. Syyttäjät kuvaavat tekotapaa teloitustyyliseksi.

Katie oli Haskellin ex-vaimon Melanien sisko, ja motiiviksi on epäilty Haskellin vihaa ja katkeruutta eroprosessia kohtaan. Syyttäjien mukaan hän uskoi ex-vaimon siskon edesauttaneen eroa.

Ainoastaan Stayn perheen tekohetkellä 14-vuotias tytär Cassidy selvisi elossa, vaikka loukkaantui vakavasti tilanteessa. Hänen soittamansa hätäpuhelu sekä todistajanlausunto ovat merkittävässä roolissa tapauksen käsittelyssä. 

– Hän [Cassidy] kuuli laukausten jatkuvan loppuun asti. Emily, Bryan. Sitten vielä yksi laukaus, ja Zacharyn itku loppui, sanoo syyttäjä Samantha Knetch.

Hätäpuhelussa Cassidy kertoo hätäkeskukselle, että hänen perhettään on ammuttu ja hän tarvitsee apua. Kun häneltä kysyttiin kuka ampuja on, hän vastasi sen olevan hänen Ronnie-enonsa.

– Stayn olohuoneesta löydettiin 13 luodin hylsyä. Kolmetoista. Ja jokainen hylsy pystyttiin yhdistämään 9mm aseeseen, joka syytetyllä oli hallussaan pidätyshetkellä, Knetch kertoi.

Surmaaja piti tyttöä sidottuna odottaessa lopun perheen kotiintuloa

Stayn perheen surmat tapahtuivat kesällä 2014. Tutkinnassa selvisi karmivia yksityiskohtia tapahtumien etenemisestä.

Tutkijoiden mukaan Haskell saapui heinäkuisena iltapäivänä Stayn perheen kotiovelle Houstonissa pukeutuneena FedEx-kuljetuspalvelun lähetiksi. Hän on aikaisemmin työskennellyt lähettinä kyseisessä firmassa.

Cassidy on kertonut kuulusteluissa, että tunnisti miehen hänen ex-enokseen Ronnieksi. Cassidy kertoi Haskellille, ettei hänen vanhempansa ole kotona, ja Haskell poistui.

Hän kuitenkin palasi jonkin ajan kuluttua ja potkaisi etuoven auki. Hän käski Cassidya olla sulkematta ovea ja sitoi hänet, jonka jälkeen hän jäi odottamaan lopun perheen kotiintuloa.

Kun perhe saapui, Haskell sitoi heidät kaikki ja asetti heidät lattialle makaamaan kasvot lattiaan päin. Sitten hän alkoi kyselemään, missä hänen ex-vaimonsa oli.

Kun he sanoivat, etteivät tiedä, Haskell ampui heitä yksittelen teloitustyylin takaraivoon.

Cassidy pelasti kädellään oman henkensä

Harrisin piirikunnan poliisilaitoksen mukaan Katie ja Stephen Stay ja kolme lasta kuolivat tekopaikalla. Cassidy ja neljävuotias poika kiidätettiin sairaalahoitoon, mutta poika menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

Tutkijoiden mukaan Cassidy pelasti oman henkensä, koska hän oli onnistunut kädellään ohjaamaan luotia niin, ettei se tehnyt kuollettavaa vahinkoa hänen päähänsä. Hän kuitenkin menetti yhden sormen.

Cassidy kertoi tutkijoille, että hän esitti kuollutta kunnes Haskell poistui asunnosta. Sen jälkeen hän soitti hätänumeroon ja kertoi poliiseille, että hänen ex-enonsa aikoo tappaa hänen isovanhempansa. 

Poliisit jäljittivät Haskellin ja lähtivät takaa-ajoon, joka päättyi lähes viiden kilometrin päähän ampumapaikalta.

Antautuminen kesti useita tunteja 

Parikymmentä poliisipartiota seurasi Haskellin autoa tien päähän, jossa he pysyivät useita tunteja. Paikalla ollut sheriffi Thomas Gilliland sanoi, että Haskell "vain istui autossa katsellen heitä".

Kun ilta alkoi hämärtymään, kaksi raskaasti panssaroitua kuorma-autoa lähestyi Haskellin autoa ja neuvottelijat aloittivat työnsä. 

Neuvottelut kestivät yli kolme tuntia, kunnes Haskell astui ulos autosta pitäen asetta ohimollaan. Hän kuitenkin antautui viranomaisille ilman vastustelua.

Haskell ei kieltänyt tapahtumia kiinniottohetkellä.

Puolustus on vedonnut Haskellilla olleen mielenterveyden häiriöitä, ja ettei hän ollut tekohetkellä tietoinen tekojensa seurauksista. Haskell on kertonut kuulleensa ääniä, jotka sanoivat hänen voivan palata yhteen vaimonsa kanssa, jos hän toteuttaa teot.

Syyttäjä puolestaan sanoo, että todisteet osoittavat Haskellin harkinneen tekoa, joka toteutettiin vihan ja kostonhimon vallassa.

Jos Haskell tuomitaan syylliseksi murhiin, häntä odottaa kuolemanrangaistus.

Lue myös:

    Uusimmat