Mies salakuljetti Yhdysvalloista tuttuja huumelääkkeitä Suomeen – oikeus tyrmäsi selitykset valtavista käteiskätköistä

Helsingin hovioikeus määräsi tiistaina antamallaan tuomiolla vaarallisia opioidilääkkeitä salakuljettaneen ja levittäneen miehen 5 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus totesi 54-vuotiaan Peter Johan Tallbäckin syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen tuomalla OxyContin-tabletteja Espanjasta Suomeen sekä henkilökohtaisesti että postitse sähköpotkulautojen sisään kätkettynä. Rikokset tapahtuivat elokuun 2022 ja huhtikuun 2023 välisenä aikana.

Espanjasta tuotuja tabletteja oli yhteensä 1629 kappaletta, joista on oikeuden mukaan ollut saatavissa noin 4800 suonensisäistä päihdekäyttöannosta. Määrä vastaa oikeuden mukaan noin 240 grammaa heroiinia.

Lisäksi Tallbäck toi maahan 283 kappaletta alpratsolaamitabletteja ja piti hallussaan myös muita lääkeaineita ja amfetamiinia. Tallbäck toi OxyContin-tabletteja myös Virosta, josta hän hankki niitä virolaisen lääkärin määräämällä reseptillä.

Miestä syytettiin myös törkeästä rahanpesusta, mutta hovioikeus hylkäsi syytteen. 

Sen sijaan hovioikeus piti voimassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden miehelle antamat tuomiot  huumausainerikoksesta, törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Ampuma-aserikos koski hänen hallustaan löydettyä tehokasta, ilma-aseeksi luokiteltavaa Walther-merkkistä kaasuasetta

Mies pyysi mielentilansa tutkittavaksi, mutta oikeus hylkäsi pyynnön. Sen mielestä rikokseen ei liittynyt mitään sellaista epätyypillistä, joka olisi puhunut mielentilan tutkimisen puolesta.

Erittäin vaarallinen aine

OxyContin on opioidi, jota käytetään erittäin vaikeiden ja voimakkaiden kiputilojen hoidossa. Sitä voidaan pitää erittäin vaarallisena huumausaineena, koska se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja vieroitusoireita. Virheellinen annostelu voi johtaa kuolemaan.

Vastaavat reseptilääkkeet ovat yksi syy Yhdysvalloissa riehuvaan opioidiriippuvuusepidemiaan. Maan terveysvirasto CDC arvioi, että lähes 400 000 yhdysvaltalaista kuoli opioidien aiheuttamaan yliannostukseen vuosina 1999–2017. Heistä noin puolet kuoli reseptilääkkeiden yliannostukseen.

Tallbäck perusteli lääkkeiden maahantuontia sillä, että hänellä itsellään oli voimakas lääkeriippuvuus. Hän kertoi käyttävänsä OxyContinia omien selkä- ja lonkkavaivojensa aiheuttamien kipujen hoitoon.

Hovioikeus kuitenkin totesi, että Tallbäckin sairaudet ovat olleet lieväasteisia, eivätkä ne suomalaisten lääkäreiden mukaan edellytä vahvaa kipulääkitystä. Oikeuden mukaan miehen kertomuksesta ei myöskään käynyt ilmi, että hän olisi ennen vangituksi tulemistaan hakenut apua kuvailemaansa lääkeriippuvuuteen.

Käteistä kassakaapeissa

Oikeuden mukaan aineet oli hankittu myynti- ja levitystarkoitukseen. Tämän puolesta puhui se, että miehen kotoa takavarikoidut lääkkeet oli pakattu pieniin, uudelleen suljettaviin muovipusseihin. 

Hän ei myöskään esittänyt uskottavaa laillista perustetta sille, miksi hänen pankkitililleen oli tullut yksityishenkilöiden tekemiä maksusuorituksia.

Lisäksi Tulli löysi hänen hallustaan satoja tuhansia euroja käteistä rahaa. 68 165 euroa löytyi kätkettynä miehen asunnon uunin rakenteisiin.

Miehen äidin asunnon makuuhuoneen kaapeissa olleista kassakaapeista taas löytyi jopa 647 875 euroa. Kassakaappien avain oli miehen hallussa.

Tallbäck väitti, että 666 040 euroa oli peräisin hänen omista, vuosikymmenten aikana syntyneistä säästöistään. Säästöt olivat hänen mukaansa syntyneet laajamittaisesta auto- ja matkapuhelinkaupasta. 

Hän oli kertomansa mukaan myynyt niitä erityisesti Venäjälle ja Afrikkaan suurina tukkuerinä. Lisäksi mies oli tehnyt 2000-luvun alussa osakekauppoja.

Todisteeksi mies esitti kauppakirjoja, joilla ei oikeuden mukaan kuitenkaan ollut näyttöarvoa.

Mies kertoi myös saaneensa äidiltään 200 000 euron lainan, mutta hovioikeus ei pitänyt tätä uskottavana. Miehen kuvauksen mukaan äiti oli sittemmin eläköitynyt, kahta työtä tehnyt, varallisuusasemaltaan tavallinen perheenäiti.

Lue myös:

    Uusimmat