Mies osoitti lasersäteen lentokoneen ohjaamoon ja sokaisi pilotin Yhdysvalloissa – katso videolta, kuinka lasersäde häikäisee koko ohjaamon: "Se ei ole harmiton vitsi"

1:37
Mies osoitti lasersäteen lentokoneen ohjaamoon ja häikäisi pilotin näkökyvyn Yhdysvalloissa – katso videolta, kuinka laservalo häikäisee ohjaamon

Yhdysvalloissa kolmekymppinen mies on pidätetty hänen sokaistuaan viranomaisten lentokoneen pilotin laserosoittimella.

Viranomaisten mukaan sininen lasersäde sokaisi pilotin näkökyvyn hetkellisesti, mutta kone pysyi vakaana autopilotin kytkeytyessä päälle. Kone oli Kalifornian osavaltion poliisin A-31-lentokone.

Sen jälkeen kamerat suunnattiin kohti lasersäteen lähdettä. Kalifornian osavaltion poliisin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka maanpinnalla oleva henkilö osoittaa, ilmeisen tahallisesti, lasersädettä suoraan koneen ohjaamoa kohti useita kertoja.

Poliisit olivat vikkeliä liikkeissään, ja pidättivät 33-vuotiaan miehen viranomaisten lentoliikenteen häirinnästä. Myös pidätys tallentui videolle, jonka voit katsoa yläpuolelta.

Liittovaltion rikos

Travisin ilmatukikohta oli saanut useita ilmoituksia lasersäteistä, jotka osuivat poliisin ja siviilien lentokoneisiin parin päivän aikana kentän lähistöllä. Vielä ei ole tietoa, onko pidätetty mies myös niiden takana, vai onko häirikköjä enemmän.

Yhdysvaltain liittovaltion ilmailuvirasto kertoo, että voimakkaat laserosoittimet ovat vakava turvallisuusuhka lentoliikenteessä. Ne voivat sokaista pilotin näkökyvyn hetkellisesti, jolloin hän voi menettää koneen hallinnan. Viraston mukaan Yhdysvalloissa raportoitiin viime vuonna yli 5 000 tuhatta tapausta, jossa laserilla oli osoitettu kohti lentokonetta.

Laserin osoittaminen lentokonetta kohti on liittovaltion rikos Yhdysvalloissa, ja siitä voi enimmillään saada viisi vuotta vankeutta ja 250 000 dollarin sakot.

– Se ei ole harmiton vitsi, ilmailuviraston verkkosivuilla muistutetaan.

Laserhäirintä on rikos myös Suomessa

Suomessa laserhäirintätapauksia raportoitiin 32 kappaletta viime vuonna. Suomen viranomaiset muistuttavat, että vaikka lasersäteiden ei ole raportoitu aiheuttaneen varsinaisia onnettomuuksia, vaaratilanteita ne ovat jo aiheuttaneet ympäri maailmaa. Ne ovat siis turvallisuusriski.

– Laserhäirinnän lisääntyminen johtuu osaksi teknologian kehityksestä ja toisaalta silkasta ymmärtämättömyydestä, liikennevirasto Traficomin verkkosivuilla todetaan.

Suomessa laserhäirinnästä annettavan tuomion pituus riippuu siitä, kuinka isoa vaaraa tai vahinkoa se on aiheuttanut, eli mikä rangaistava teko on. Pelkkä osoittaminenkin on kuitenkin rikos.

Vaaran aiheuttamisesta voidaan tuomita enimmillään kahden vuoden vankeuteen. Suomessa on tähän mennessä tuomittu vain yksi sakkorangaistus laserhäirinnästä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.