Mies, näin onnistut juhlapukeutumisessa viimeistä yksityiskohtaa myöten

Sanonta "puku tekee miehen" ei ole tuulesta temmattu. Nappaa nämä vinkit talteen ja olet juhlissa viimeistä yksityiskohtaa myöten tyylikkäänä.

Kaikki lähtee puvusta

Valitse vartalomallillesi sopiva ja oikean kokoinen puku. Kysy aina puvun ostossa asiantuntevan myyjän apua. Pukumallit ja mitoitukset ovat saattaneet muuttua vuosien varrella, jos edellisen puvun ostamisesta on jo aikaa.

Suosi puvun materiaalina mahdollisimman hienojakoista villaa. Villa tekee puvusta kevyen päällä eikä se luonnonkuituna hiosta, toisin kuin polyesteri.

Varmoja väriyhdistelmiä

Mustan puvun kanssa sopivat lähtökohtaisesti kaiken väriset paidat ja solmiot. Klassisin yhdistelmä on valkoinen paita ja kuviollinen tai yksivärinen solmio, jolla pärjää juhlissa kuin juhlissa. 

Tummansinisen puvun kanssa sopivat erityisen hyvin vaaleanpunainen ja valkoinen.

Harmaaseen pukuun sopii hyvin sinisen, violetin ja punaisen sävyt. Myös vaaleanharmaa paita toimii tummanharmaan puvun kanssa.

Ruskeaan tai beigeen pukuun valkoinen on varma valinta, mutta myös vaaleansininen ja vaaleanharmaa toimii.

Huomioi juhlien pukukoodi. Tumma puku tarkoittaa mustaa tai syvän tummansinistä pukua, valkoista paitaa ja yleensä helmenharmaata tai muuta tyylikästä solmiota.

Pidä tavarasi, esimerkiksi lompakko ja puhelin, povitaskussa. Puvun etutaskut ovat usein kaupasta tullessa harsittu kiinni ja hyvä niin: puku pysyy käytössä siistimpänä eikä se pääse repsahtamaan mallistaan, kun etutaskuissa ei kanneta painavaa tavaraa.

Mikäli tarvitset puvun takin päälle vielä päällystakin, huolehdi, että se on riittävän pitkä peittämään puvuntakin liepeet. Hyviä vaihtoehtoja ovat kevyt trenssitakki ja talvella pitkä villakangastakki. Päällystakki myös suojaa pukua huonolla säällä. Viimeistele ilme tyylikkäällä huivilla ja nahkakäsineillä.

Juhlien jälkeen tuuleta villapukusi esimerkiksi parvekkeella tai kuistilla. Säilytä puku pölyltä suojassa pukupussissa, mutta jätä pussin vetoketju auki, jotta ilma pääsee vaihtumaan.

Tummansiniseen tai harmaaseen pukuun sopii myös ruskeat kengät ja vyö, mutta mustan puvun kanssa käytä aina mustia kenkiä ja vyötä.

Tuo tyylisi esiin paidalla ja solmiolla

Paita ja solmio tulee sovittaa pukuun sopiviksi. Kapea solmio on aina nuorekkaampi kuin leveämpi malli, mutta todella kapeat solmiot sopivat parhaiten nuorille miehille. 

Kauluspaidassa tyylikkäin ja varmin valinta on yksivärinen valkoinen. Myös muita värejä voi käyttää rohkeasti, jos juhlan pukukoodina on arkipuku tai smart casual. Pystyraita huijaa kantajansa näyttämään hoikemmalta, iso ruutukuvio saattaa sen sijaan olla juhliin liian arkinen.

Myös pukuliiviä voi aina käyttää. Liivi on yleensä samaa kangasta ja väriä kuin puku, mutta myös esimerkiksi harmaata liiviä voi käyttää mustan puvun kanssa, mikäli se muuten istuu kokonaisuuteen.

Hyvänä nyrkkisääntönä on, että kolmesta puvun osasta (puku, kauluspaita ja solmio) enintään kaksi voi olla kuviollisia. Muuten kokonaisuudesta tulee liian levoton. Tärkeintä on, että kokonaisuus toimii ja kantaja on sinut vaatteidensa kanssa.

Sukiksi sopivat ohuet puuvillasukat ja ne valitaan usein housujen värin mukaan. Tämä on myös kikka, jolla huijaat itsesi näyttämään pidemmältä. Tosin nykyään trendinä on käyttää värikkäitä sukkia puvun kanssa – mustien housujen alta saavat pilkottaa jopa raidalliset sukat.

Viimeistele yksityiskohdilla

Solmioneula on tyylikäs yksityiskohta, joka estää syödessä solmion roikkumisen ruoassa. Kalvosinnappeja kätetään aina tuplamansettipaidan eli kaksinkertaisen hihan kanssa, mutta myös moniin yksinkertaisiin hihoihin saa kalvosinnapit laitettua.

Huomioi, että kaikkien metalliosien (vyön solki, solmioneula ja kalvosinnapit) on hyvä olla saman sävyistä metallia.

Viimeistele kokonaisuus paidan väriin sopivalla taskuliinalla. Mikäli käytät rusettia, tulee taskuliinan väri valita rusetin värin mukaan. Taskuliinaksi voi valita myös kuviollisen vaihtoehdon piristämään asukokonaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat