Mies kiristi ja levitti seksuaalisia kuvia lapsesta – uhreja netissä jopa satoja

Poliisi kertoi viime elokuussa, että miehen epäillään hyväksikäyttäneen netin välityksellä myös satoja muita uhreja.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi torstaina lähes kolmekymppisen miehen kuuden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden tiedotteen mukaan uhriksi joutunut 15-vuotias lapsi joutui tammikuusta 2020 alkaen internetin välityksellä seksuaaliseen kanssakäymiseen Israelissa asuneen, tekohetkellä 23-vuotiaan miehen kanssa. 

Mies sai lapsen alun perin kiristämällä näyttämään itseään videolla seksuaalisella tavalla, tiedotteessa kerrotaan.

Kun mies sai näin seksuaalista aineistoa, hän edelleen kiristämällä pakotti lapsen tekemään videolla erilaisia yhä paljastavampia ja vakavampia seksuaalisia tekoja sillä uhalla, että muutoin hän lähettää lasta koskevaa aineistoa tämän kouluun ja sosiaalisen median seuraajille.

Kun lapsi yritti lopettaa yhteydenpidon keväällä 2020, mies toteutti uhkauksensa ja levitti lapsesta seksuaalisia kuvia. 

isäpaljastusten pelossa lapsi jatkoi yhteydenpitoa lokakuulle 2020 asti.

Oikeus: Pyrkimys nöyryyttää

Käräjäoikeuden mukaan miehen ja uhrin väliset videopuhelut kestivät pisimmillään useita tunteja. 

Miehen tietokoneen kovalevyltä löytyi tutkinnassa 68 videota ja 57 kuvaa lapsen seksuaalisista teoista.

Käräjäoikeus katsoi miehellä olleen selkeä pyrkimys nöyryyttää lasta. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Vankeusrangaistusta korottavina seikkoina otettiin huomioon teon erityinen vahingollisuus lapsen kannalta, rikoksen suunnitelmallisuus ja pitkä kesto sekä poikkeuksellisen nöyryyttäviä ja myös sadistisia piirteitä sisältävä tekotapa, käräjäoikeus toteaa tiedotteessaan.

Käräjäoikeus määräsi tuomitun Sergei Usatovin, 27, maksamaan uhrille korvauksina 40  000 euroa.

Epäillään hyväksikäyttäneen satoja

Usatov luovutettiin Israelista Suomeen oikeudenkäyntiä varten.

Poliisi kertoi viime elokuussa päässeensä miehen jäljille omien tutkimustensa avulla ja jäljittäneensä tämän Israeliin. Poliisin mukaan tuomittu ja uhri olivat rikosten tapahtuma-aikaan eri maissa. Israelin poliisi otti miehen kiinni tammikuussa 2023, ja hänet luovutettiin Suomeen viime elokuussa.

Tammikuisen kiinnioton yhteydessä Israelin poliisi teki miehen asuntoon kotietsinnän. Asunnosta takavarikoidun materiaalin perusteella miehen epäillään hyväksikäyttäneen internetin välityksellä yli 500:aa uhria. Israelin poliisi tekee oman rikostutkintansa muiden uhrien osalta.

Lue myös:

    Uusimmat