Mies kaahaili lasten perässä koulun pihalla ja pakeni poliisia – uhkasi myöhemmin "tuhoavansa" todistajan

Autolla lapsia takaa-ajanut mies sai ehdollisen vankeustuomion ja sakkoja Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Tapaus sattui kinnulalaisen koulun pihalla kesäkuussa. Pihalla olleet 13-, 14-, ja 17-vuotiaat pojat huomasivat, että heitä kohti ajaa auto huomattavaa vauhtia. Poikien lähtiessä pakoon oli auto jahtasi heistä pyörällä kulkenutta koulun piha-alueella.

Mies oli nopeimmillaan ajanut 50 kilometriä tunnissa, lasten kintereillä ollessaan hiljempaa. Hän teki käsijarrukäännöksiä ja mutkitteli. Lyhimmillään hänen välimatkansa uhreihin oli noin 5–10 metriä.

Jahdattu poika oli lopulta päässyt suojaan urheilukentän maalin taakse. Tämän jälkeen auto poistui paikalta.

Moottoripyöräpoliisi sittemmin havaitsi auton ja yritti saada miehen pysähtymään, mutta tämä kaahasi pakoon noin puolen kilometrin matkan. Sen jälkeen hän ajoi erään viheralueen läpi kaupan pihaan ja pakeni juosten metsään, josta mies tavoitettiin. Autolla ajaessaan mies katkaisi autollaan erään autokatoksen tukitolpan.

Mies sanoo häpeävänsä

Mies kertoi hänellä menneen hermot ollessaan kapakassa ja sen jälkeen hän oli hermostunut huuteluun. Tuomiossa ei tarkemmin käy ilmi, millaisista huuteluista oli kyse.

Mies kiisti yrittäneensä osua kehenkään ja kertoi ajaneensa poikien perässä pitääkseen näille puhuttelun.

Mies oli ajanut autoa 2 promillen humalassa. Mies kuvaili olevansa tapahtuneesta häpeissään.

Uhosi "vasikoiden kärsivän" ja "tuhoavansa" todistajan

Oikeus katsoi, että asiassa jäi näyttämättä, että mies olisi ajaessaan aiheuttanut konkreettisen vaaran siitä, että uhrit jäävät auton alle. Hänen ei myöskään katsottu voineen pitää varsin todennäköisenä, että näin kävisi.

– Miehen menettely ajaa asianomistajia kohti autolla on ollut hyvin uhkaavaa ja varallista, ja vastaajan on selvitetty tällä tavoin ajaneen autolla suhteellisen läheltä asianomistajia. Asiassa on kuitenkin jäänyt mahdolliseksi, että [miehen] tarkoitus on ollut pelkästään pelotella asianomistajia autolla kohti ajamalla ja hän on pysyttäytynyt sellaisen etäisyyden päässä asianomistajista, että on tarvittaessa voinut pysäyttää auton tai ajaa sen muualle asianomistajien päälle ajamatta.

Mies oli lisäksi yrittänyt saada erästä todistajaa muuttamaan lausuntoaan laitonta uhkausta koskevassa asiassa. Mies oli muun muassa sanonut "vasikat kärsii" ja uhonnut "tuhoavansa" todistajan, jos tämä ei peru lausuntoaan. Mies oli kertonut päihtyneenä ja pikaistuksissaan lähettäneensä viestit, koska hänestä nainen oli lausunut asiassa valheellisesti.

Tuomittiin maksamaan jokaiselle pojista

Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin kolmesta laittomasta uhkauksesta, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 40 päiväsakkoon, joka tämän tuloilla tarkoittaa 280 euroa.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan pojille uhkaamilleen pojille jokaiselle 1500 euron kärsimyskorvauksen.

Tuomio on lainvoimainen.

Juttua korjattu 16.1.2024 kello 9.50: Uhkailtu todistaja ei ollut tuomitun puoliso, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Punaisia päin ajamista ja kaahailua – tällaisia liikennerikkomuksia on jäänyt poliisin videoille 22:28
Punaisia päin ajamista ja kaahailua – tällaisia liikennerikkomuksia on jäänyt poliisin videoille.

Lue myös:

    Uusimmat