Lumipalloista tulistunut nainen yritti ajaa tahallaan nuorisojoukon päälle Espoossa – katso tilanne videolta

Nuoret joutuivat pakenemaan kohti ajavaa autoa Espoossa 0:42
Yliajon yritys tallentui videolle. Katso tilanne yltä.

Lumipallojen heittelystä tulistunut nuori nainen yritti ajaa nuorten päälle autolla Espoossa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi naisen reilun puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Joulukuussa 2020 sattunut välikohtaus tallentui videolle. Kapealla tiellä oli välikohtauksen aikaan useita nuoria, ja nainen kiihdytti autollaan heitä kohti.

Keli oli liukas, mutta kaikki paikalla olleet onnistuivat väistämään autoa. Kukaan ei loukkaantunut.

Nainen myönsi kiihdyttäneensä

Nainen itse kielsi käräjillä, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tahallaan osua nuoriin tai tehdä näille ruumiillista väkivaltaa. Hän silti myönsi, että kiihdytti autonsa noin 40 kilometrin tuntivauhtiin kapealla tiellä ja ajoi päin nuoria.

Naisen mukaan nuoret heittelivät hänen autoaan lumipalloilla. Hän suuttui ja lähti jahtaamaan heitä.

Nainen kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli vain pelästyttää teinit, mutta auto lähtikin käsistä.

Hän myönsi, että vauhtia oli liikaa. Hän oli tapahtuneesta hyvin pahoillaan.

Jopa 20 nuorta paikalla

Tapahtumapaikalla oli välikohtauksen aikaan arviolta 20 nuorta.

Nainen ohitti heistä kolme hyvinkin läheltä, paikoin alle metrin etäisyydeltä. Kaksi joutui hyppäämään tieltä kiireellä, toinen matalahkon aidan ylitse.

Oikeus ei katsonut naisen toimintaa hyvällä.

Käräjillä tutustuttiin kirjallisena todisteena muun muassa väitöskirjaan, jonka mukaan 40 kilometrin tuntinopeudella tapahtunut törmäys johtaa jalankulkijan kuolemaan 16 prosentissa tapauksista.

Käräjäoikeus katsoi, että nyt jäi sattuman varaan, ettei tilanteessa käynyt pahemmin.

Maassa oli kuitenkin useamman sentin lumikerros, keli oli liukas ja auto raskas.

Ei väistänyt tai jarruttanut

Oikeus tuomitsi naisen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Naisen katsottiin ajaneen nuoria päin tahallaan.

Nainen ei ollut tehnyt tilanteessa esimerkiksi väistöliikkeitä tai jarruttanut. Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä vain sattumalta.

Oikeuden mukaan asiassa ei myöskään tullut esille mitään seikkoja, joiden perusteella naisen olisi voitu katsoa kiihdyttäneen autonsa 40 kilometrin tuntivauhtiin erehdyksissä tai muuten tahattomasti.

Oikeuden mukaan naisen oli täytynyt pitää vakavan ruumiinvamman tai hengenvaarallisen tilan syntymistä kiihdytyksen varsin todennäköisenä seurauksena.

Vaikka taustalla oli hermojen menetys ja päähänpisto, naisen käytökselle ei oikeuden silmissä löytynyt mitään lieventäviä selityksiä. Teko katsottiin törkeäksi, sillä se kohdistui useampaan henkilöön.

Törkeän pahoinpitelyn lisäksi tuomioon kirjattiin törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Uhkaili henkilöä veitsellä

Näiden lisäksi nainen tuomittiin samalla kertaa alkuvuodesta 2020 tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa hän oli uhkaillut toista henkilöä keittiöveitsellä.

Nainen oli vielä tuolloin alaikäinen, joten hänen syykseen luettiin laiton uhkaus nuorena henkilönä sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito nuorena henkilönä.

Kaikista rikoksista määrättiin yhteinen rangaistus, 1 vuosi ja 7 kuukautta ehdollista vankeutta ja sen ohella yhdyskuntapalvelua 60 tuntia.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat