Kommentti: Mies, joka jakoi pitsan Snowdenin kanssa

Se kesti kokonaiset kaksi kuukautta. Se, että istun vihdoin James Bamfordin kanssa hänen olohuoneessaan. Se ei ole mitään verrattuna siihen, että Bamford käytti itse yli 9 kuukautta Snowdenin taivuttelemiseksi haastatteluun. Eikä Bamford ole Snowden, paitsi melkein.

Syy, miksi halusin kovasti haastatella Bamfordin, johtuu siitä, että maailmassa on tasan yksi NSA:ta tutkinut kirjailija, joka on viettänyt päiviä Edward Snowdenin piilopaikassa Moskovassa ja jakanut jättimäisen pepperonipitsan hänen kanssaan.

Bamford on myös ensimmäinen, joka paljasti, että NSA salakuuntelee omia kansalaisiaan. Se oli 80-luvulla ja NSA jatkaa toimintaansa yhä.

Minun ei tarvitse ajaa Washington DC:n keskustasta kuin viisitoista minuutti, kun saavun metsän ympäröimälle portille, jossa tiedustellaan kenen luokse olen menossa ja miksi. Portin jälkeen kaarran mutkikasta tietä mäkeä ylöspäin ja päädyn ison punatiilisen omakotitalon pihalle, jonka edessä seisoo musta BMW eikä ikkunoissa ole valoja.

Pimputan ovikelloa, orava juoksee ohitseni ja lasin läpi näen kuinka Bamford laskeutuu portaita pitkin ovelle ja ohjaa sisään.

Takkatulen ääressä istuvalla miehellä on paljon sellaista tietoa, mitä meillä muilla ei ole. Hän ei kuitenkaan aio kertoa kaikkea, sillä hän valmistelee itse dokumenttia Snowdenista.

Mitään taloesittelyä en saa, mutta kuka sellaista tarvitsee. Talossa on tasan yksi huone, missä haastattelun voi tehdä. Se on hämärä, mutta sen kanssa on elettävä.

Bamford sytyttää tulta takkaan ja kertoo samalla, että oli yllättynyt Moskovassa monesta asiasta. NSA:n kanssa itsekin tapelleena hän oli yllättynyt erityisesti siitä, ettei Snowden yritä naamioitua kuin aurinkolaseilla ja lippalakilla. Bamfordin mukaan Snowden oli laihempi kuin hän osasi kuvitella, mutta ruokahalua häneltä ei puuttunut. Bamford kertoi, että ison pepperonipitsan jälkeen Snowden halusi nauttia erilaisia juustoja.

Snowden elää Moskovassa vaatimattomasti. Hän on ollut maanpaossa yli vuoden ja Bamfordin mukaan hän elää entisen kovapalkkaisen NSA:n työnsä säästöillä. Myös joistakin haastattelujen antamisesta Snowden on saanut rahaa.

Yhdysvallat syyttää Snowdenia salaisten tietojen luovuttamisesta ja vakoilusta. Ne ovat osittain samat syytteet, mitkä Bamford sai niskaansa ensimmäiseen kirjaansa liittyen 80-luvulla. Bamford oli ensimmäinen, joka paljasti, että NSA urkkii omia kansalaisiaan ja yksityishenkilöjä. Bamford sai tiedot työskennellessään NSA:lle, mutta hän selvisi syytteistä. Snowdenille povataan heikompaa kohtaloa, sillä hänen tietovuotonsa on tarkempi ja isompi. Snowden haluaisi palata takaisin Yhdysvaltoihin, mutta siellä odottaisi pitkä vankilatuomio.

Bamfordin ja Snowdenin keskustelun kuullessani näyttää siltä, että erityisen huolissaan NSA:n toiminnasta pitää olla USA:ssa asuvien palestiinalaisten. Bamfordin mukaan USA luovuttaa palestiinalaisalueen sukulaisiinsa yhteydessä olevien USA:ssa asuvien palestiinalaisten henkilötiedot suoraan Israelille, joka käyttää niitä siirtokunnissa kiristyskeinona omalle politiikalleen.

Haastattelun päätteeksi Bamford ei ilahdu ajatuksestani, että kuvaisin hänen taloaan ulkoa. Ajattelin naivisti, että pimeistä ikkunoista metsän keskellä saisi tv-juttuun mielenkiintoista kuvitusta. Bamford ymmärtää, etten kuvaisi talon numeroa enkä ympäristö laajemmin, mutta hän kieltäytyy kohteliaasti.

Kun Bamford kirjoitti ensimmäisen kirjansa NSA:n likaisesta toiminnasta, NSA yritti kaikin keinoin estää häntä ja seurasi häntä pitkään. Kun kysyn Bamfordilta, pelottaako häntä joskus, hän puistelee päätään.

Kuitenkin kun poistumme talosta, hän pyytää minua poistumaan autotallin kautta ja kytkee päälle hälytysjärjestelmän.

 

Lue myös:

    Uusimmat