Mielitkö tropiikkiin, kun korona helpottaa? Siellä vaanii selvästi enemmän superbakteereja kuin on aiemmin uskottu – mukaan voi tarttua kymmeniä eri bakteerikantoja

Professori: Superbakteerit yleisempiä kuin olemme ajatelleet 3:10
Professori Anu Kantele MTV:lle vuonna 2016: Superbakteerit ovat yleisempiä kuin olemme ajatelleet

Tropiikissa matkailevat ihmiset altistuvat kansainvälisen tutkimuksen mukaan selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin on tähän mennessä uskottu.  

Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kansainvälisessä yhteistyötutkimuksessa seurattiin reaaliaikaisesti 20 Kaakkois-Aasiaan lähteneen matkailijan altistumista superbakteereille.

Heistä jokainen sai superbakteeritartunnan reissun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmän analyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.

Kotiintulijat kantavat bakteereja usein huomaamattaan

Vielä ennen koronapandemiaa oli tavallista, että tropiikkiin suuntasi vuosittain kymmeniä miljoonia matkailijoita. Kun matkaajat reissaavat trooppisilla alueilla, he kaikki altistuvat paikallisille suolistobakteereille.

Tutkimuksen mukaan tropiikista kotiin palatessaan matkailijoista 20–70 prosenttia kantaa – yleensä aavistamattaan – kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-suolistobakteereja. 

Matkakohde ja matkan tapahtumat ratkaisevat sen, miten todennäköisesti tuliaisena tuodaan superbakteeri. Riski on suurin Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, ja se kasvaa, jos matkalla sairastutaan ripuliin ja käytetään antibiootteja.

Mitä virukset ja bakteerit tekevät? – asiantuntija avaa hyödyt ja haitat 8:32
Mitä virukset ja bakteerit tekevät? Asiantuntija avaa MTV:n Uutisaamun haastattelussa hyödyt ja haitat.

Reaaliaikainen näytteidenotto johdatti bakteerien jäljille

Tutkimukseen osallistui 20 hengen eurooppalaisryhmä, joka vietti kolme viikkoa Laosissa.

Tutkittavilta otettiin päivittäin ulostenäytteet, jotka analysoitiin paikan päällä. Myöhemmin superbakteerikannat sekvensoitiin ja niitä analysoitiin tarkemmin. Tutkimus on vastikään julkaistu Lancet Microbe -lehdessä.

– Aiemmin näytteitä kerättiin vain ennen matkaa ja sen jälkeen, ei matkan aikana, kuten me tällä kertaa teimme. Reaaliaikainen näytteidenotto johdatti meidät aivan toisenlaisiin tuloksiin kuin aiemmat tutkimukset, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori, HUSin ylilääkäri Anu Kantele toteaa. 

– Tiesimme, että tropiikissa altistuu herkästi superbakteereille, mutta nyt nähty jatkuva altistuminen yllätti.

Jokainen matkailija sai tartunnan jo matkan ensimmäisellä viikolla

Löydökset vaihtelivat lähes päivittäin: Yksi kantoi superbakteeria monta vuorokautta, toinen vain muutaman päivän. Tauon jälkeen superbakteereja löytyi jälleen. Osa hankki useita erilaisia superbakteereja.

– Seuranta osoitti selvästi superbakteerien tarttumisen dynaamisuuden. Bakteereja tulee ja menee, ja osa jää suolistoon pidemmäksi aikaa. Myöhemmissä tutkimuksissamme olemme varmistaneet ilmiön myös toisessa tropiikin kohteessa, Kantele sanoo.

Sekvensointi paljasti bakteerikantojen suuren määrän

Koko genomin sekvensointi ja syväanalyysit osoittivat bakteerikantojen vaihtuvan alinomaa. 

Matkailijat olivat altistuneet odotettua huomattavasti suuremmalle joukolle bakteerikantoja. Perinteisellä, heti matkan jälkeen tehdyllä analyysilla olisi todettu noin 20 eri bakteeria, mutta päivittäisnäytteet ja koko genomin sekvensointi paljastivat matkailijaryhmän saaneen suolistoonsa kaikkiaan peräti 83 erilaista kantaa.

Vain neljässä tapauksessa kahdelta matkailijalta löydettiin hetkellisesti samaa kantaa, joten tutkijat päättelivät, että ryhmäläiset eivät tartuttaneet bakteereja toisiinsa.

Kukaan tutkituista ei saanut infektiota

Superbakteerit eivät aiheuttaneet infektiota yhdellekään matkailijoista. Jollei laboratoriotuloksia olisi toimitettu ryhmäläisille päivittäin, he eivät olisi lainkaan tienneet tartunnoistaan.

– Oli mahtavaa päästä näkemään, miten hienosti omat suolistobakteerimme pärjäävät kilpailussa tulokkaiden kanssa: suurin osa kannoista katosi jo ennen matkan loppua, Kantele toteaa.

Trooppisilla seuduilla antibioottiresistenssi lisääntyy hälyttävästi

Antibioottiresistenssin maailmanlaajuinen lisääntyminen on erityisen nopeaa trooppisilla alueilla, joissa hygienia on huonoa ja antibiootteja käytetään säännöstelemättä. 

Resistenttejä bakteereita kantavat niin eläimet kuin tavalliset ihmiset. Alueella vierailevat matkailijat voivat kantaa niitä kotimaahansa palatessaan.

Resistenssin lisääntyminen näkyy myös tutkimuksissa. Superbakteereita kantavien matkailijoiden osuus on hiljalleen kasvanut. Superbakteeritartunta pysyy yleensä oireettomana, ja kotiin palattua bakteerit katoavat vähitellen. Kantaja voi kuitenkin myös levittää bakteereja eteenpäin.

Yleisin on virtsatietulehdus

Pienelle osalle tartunnan saaneista bakteeri aiheuttaa oireisen infektion, useimmiten virtsatieinfektion. Superbakteerien aiheuttamien infektioiden hoito on vaikeampaa kuin tavallisten, antibiooteille herkkien bakteerien aiheuttama tauti, ja kuolleisuuden riski kasvaa.

Matkan aikana otetut antibiootit altistavat superbakteereille, sillä antibioottihoito tekee niille tilaa. Kantele muistuttaakin, että antibioottiresistenssin lisääntyminen uhkaa koko terveydenhoitoa.

– Antibiootteja tarvitaan paitsi infektioiden hoitoon, myös suojalääkkeeksi muun muassa isoihin leikkauksiin ja elinsiirtoihin, hän sanoo. 

Vaihdettu jutun päävideo kello 16.48.

Lue myös:

    Uusimmat