Mielenosoitukset jatkuivat Myanmarissa armeijan kovista otteista huolimatta

Yhteenotot mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä ovat tänään jatkuneet. Myanmarin mielenosoitukset ovat poikineet tukimielenosoituksia muun muassa Aasiassa ja Australiassa.

Myanmarin turvallisuusjoukot ovat yrittäneet panna kuriin mielenosoittajia kahdessa suurimassa kaupungissa. Joukot ampuivat varoituslaukauksia ilmaan ja käyttivät pamppuja marssijoiden kesyttämiseksi Yangonissa ja Mandalayssa. Munkkien johtamien mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen jatkui jo kolmatta päivää.

Noin 10 000 ihmistä kokoontui juntan kielloista ja kiristyneistä turvatoimista huolimatta Yangonin keskusta-alueelle. Mielenosoittajat uhmasivat joukkoja leikkien kissa-ja-hiiri-leikkiä sotilaiden kanssa kokoontuen yhteen paikkaan ja kadoten nopeasti ilmaantuakseen pian joissain toisaalla.

- Haista paska armeija. Haluamme vain demokratiaa, huusivat jotkut mielenosoittajat englanniksi.

Yangonissa kuultiin myös ammuskelua, mutta tietoa mahdollisista uhreista ei ollut saatavilla. Eilen sotilaiden ammuskelu johti Myanmarin tv:n mukaan yhdeksän ihmisen kuolemaan.

Australian Myanmarin suurlähettilään Bob Davisin mukaan kuolonuhrien todellinen määrä on ilmoitettua huomattavasti suurempi.

Yhteydet poikki ja sensuuria

Sotilasjuntta tukahdutti myös uutisvirtoja maan tapahtumista. Internetyhteydet maahan olivat poikki, ja monet sanomalehdet jäivät ilmestymättä kiristyneen sensuurin vuoksi.

Maan teleyhtiön mukaan verkko-ongelmien syynä oli vedenalaiseen kaapeliin tullut vika.

Turvallisuusjoukot ovat myös tuhonneet kameroita ja kännyköitä sekä pahoinpidelleet ihmisiä, joilla niitä on ollut, kertoivat silminnäkijät.

Viranomaiset ovat lisäksi sulkeneet joidenkin paikallisten sekä ulkomaisten toimittajien puhelinyhteyksiä.

Tukimielenosoituksia ympäri Aasiaa

Tuhannet ihmiset ympäri Aasiaa osoittivat mieltään burmalaisten vapauden puolesta ja Myanmarin sotilasjunttaa vastaan. Monin paikoin mielenosoittajat olivat pukeutuneet punaiseen, kuten ympäri maailmaa levinneissä tekstiviesteissä oli toivottu.

- Juntta, painu helvettiin! Murhaajat ulos! vaativat Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin kokoontuneet noin 2000 mielenosoittajaa. Monilla oli mukanaan Buddhan ja demokratiajohtaja Aung San Suu Kyin kuvia.

Malesian lisäksi mielenosoituksia oli muun muassa Australiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Japanissa ja Taiwanissa.

Juntan hiillostaminen jatkui myös diplomaattisella rintamalla.

YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti kokoontua ensi tiistaina erityisistuntoon käsittelemään väkivaltaisuuksia.

Japani kertoi puolestaan lähettävänsä viikonvaihteessa erityislähettiläänsä Myanmariin. Lähettilään on määrä selvitellä sotilaiden toimia, joiden seurauksena yksi japanilainen sai eilen surmansa Yangonissa.

Myös EU harkitsee edustajansa lähettämistä Myanmariin. YK:n erityisedustaja on jo matkalla maahan.

Suomen Bangkokin-lähettiläs matkustaa Myanmariin

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström matkustaa sunnuntaina Burmaan. Puhelimitse Bangkokista tavattu Backström kertoi, että hänen on viikon mittaisen matkansa aikana tarkoitus käydä maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa, toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa ja uudessa pääkaupungissa Naypyidawissa.

Backström pyrkii matkansa aikana tapaamaan Myanmarissa asuvia suomalaisia. Myanmarin suomalaisyhteisö on piskuinen; vain viisi suomalaista asuu vakituisemmin maassa.

- Kaksi heistä on kansainvälisten järjestöjen palveluksessa, joten he kyllä osaavat pitää huolta itsestään. Muihin olemme yrittäneet olla yhteyksissä puhelimitse, ja yritän paikan päällä myös tavata heitä, lähettiläs sanoi.

Backström on suurlähettiläänä myös Myanmarissa, ja käynti sivuakkreditointimaassa oli suunnitelmissa jo ennen väkivaltaisuuksia.

- Nyt käynti sai yllättävää ajankohtaisuutta kielteisessä mielessä, hän totesi.

Thaimaassa sytytettiin kynttilöitä Myanmarin uhreille

Pohjois-Thaimaan suurimman kaupungin Chiang Main keskustaan alkoi virrata punapaitaista porukkaa tänään ennen iltaviittä. Monet ryhmät saapuivat kolmen kuninkaan patsaalle kaupungin julkista liikennettä hoitavilla punaisilla lava-autoilla.

Yhden minibussin takaovesta kapusi kymmenkunta Myanmarin Arakanin alueelta kotoisin olevaa nuorta miestä, joukossa yksi buddhalaismunkki.

- Tulimme toivomaan rauhaa sekä rohkeutta Myanmarissa oleville maanmiehillemme, kertoi munkki Warasami. Hän esitteli kuvia kuuluisista myanmarilaista munkeista, jotka vuosikymmeniä sitten nousivat siirtomaavaltaa ja sotilashallintoa vastaan.

Chiangmailaisessa luostarissa nykyään asuva Warasami kertoi noin 300-päiselle joukolle Myanmarin tilanteesta sekä piti lyhyen rukoustuokion.

Iltaan kuului myös burmalaisaktivistien esittämiä lauluja sekä hiljainen kynttilähetki väkivallan uhreille.

Chiang Maissa on paljon varsinkin Myanmarin itä- ja pohjoisosien etnisten vähemmistökansojen alueilta tulleita pakolaisia. Kaupungissa on myös useita Myanmar-kysymyksiin keskittyneitä kansalaisjärjestöjä.

Thaimaalaisen Rauha Myanmariin -verkoston koordinaattorin Suriyan Tonghnu-eidin mukaan tämänpäiväinen tilaisuus oli harjoittelua huomenna tapahtuvaa suurempaa tapahtumaa varten.

- Vaadimme, että Thaimaan ja muiden Myanmarin kanssa kauppaa tekevien maiden hallitukset lopettavat yhteistyönsä juntan kanssa ja tukevat sen sijaan kansalaisten hyvinvointia ja demokratiaponnisteluja, Suriyan tiivisti.

Thaimaan hallitus on tähän asti ollut hyvin vaitonainen Myanmarista. Muiden Asean-maiden tavoin se pitää levottomuuksia lähinnä maan sisäisenä ongelmana.

Demokratia-aktivistien mukaan Myanmarin oloilla on kuitenkin suuri vaikutus Thaimaahan, sillä maassa asuu jo noin kaksi miljoonaa burmalaista pakolaista ja siirtotyöläistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat