Mainos

Mielenosoittaja: Talvivaaran oma purovesi ei maistunut omistajille

Mielenosoittajat vaativat parhaillaan Sotkamossa Kainuussa Talvivaaran kaivoksen toiminnan keskeyttämistä.

Mielenosoitukseen on kokoontunut parisataa ihmistä. Tunnelma mielenosoittajien ja kokousväen välillä on hyvin kireä, kertoo paikan päältä MTV3:n toimittaja Keimo Lehtiniemi.

– Ajoittain keskustelu on ollut todella kipakkaa, vaatimukset kovia ja täällä on esitetty yhtiön toiminnan keskeyttämisvaatimus kymmeniä eri kertoja kymmenissä eri puheissa. Myöskin tuolla yhtiökokouksessahan tämä tullaan virallisesti esittämään, hän kertoo.

Lehtiniemen mukaan paikalla on kaivoksen vastustajien lisäksi paljon kainuulaisia osakkeenomistajia, jotka ovat sitä mieltä, että vastustaminen on karannut lapasesta, silllä kaivos on Kainuulle tärkeä hanke.

Kaivos jäähylle

Mieltään osoittava Virpi Virolainen kertoo, ettei ainakaan vielä suurempaa vastustusta ole näkynyt.

– Järjestysmiehet pitävät huolta, ettemme tuki väyliä. Tässä ollaan, Virolainen kertoo.

Virolaisen mukaan koko Talvivaaran kaivos tulisi panna jäähylle, jotta sen päästöistä voitaisiin tehdä riippumattomat tutkimukset.

– Eri vesistöistä ei ole tehty kunnollisia, järjestelmällisiä tutkimuksia, hän sanoo.

Virolaisen mielestä Talvivaaran asiat ovat edenneet kummallisesti alkuperäisistä lupamenettelyistä alkaen.

– Miten pääsee työntekijä kuolemaan, vaikka tiedettiin monta viikkoa aikaisemmin, että on rikkivetyongelmia? Miksi kesämökillä pitää hoitaa niin, ettei vessasta tule päästöjä, mutta iso tehdas saa suoraan sanoen kusta ympäristöön?

Purovesi ei maistunut omistajille

Talvivaara lupasi äskettäin investoida 13 miljoonaa euroa uuteen tekniikkaan päästöjensä vähentämiseksi.

– Se ei riitä. Päästöarvot jäävät joka tapauksessa erittäin korkeiksi. Pitäisi saada kokonaan suljettu kierto, ettei mitään pääse ympäristöön - kuten he alun perin lupasivat, Virolainen sanoo.

Mielenosoittajat jakavat halukkaille yhtiökokouksen edustajille Salmijärven ja Kalliojärven välisestä purosta eilen otettua purovettä.

– Yhtiön mukaan vedestä ei ole mitään vaaraa. Toistaiseksi kukaan ei ole halunnut juoda, kun kokousedustajia on mennyt ohi, Virpi Virolainen kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.