Mainos

Talvivaaran mielenosoitus: Kaivoksen ympäristösaasteet sotkevat muita elinkeinoja

Sotkamossa on osoitettu mieltä Talvivaaran kaivoksen toimintaa vastaan. Mielenosoittajat vaativat kaivostoiminnan keskeyttämistä, kunnes ympäristöongelmat saadaan hallintaan.

Mielenosoitus käynnistyi Talvivaaran yhtiökokouksen pitopaikan edustalla. Yhtiökokoukseen matkalla olleet osakkeenomistajat eivät tarttuneet mielenosoittajien tarjoamiin drinkkeihin, joiden vesi oli otettu eilen Salmijärven ja Kalliojärven välisestä purosta.

Mielenosoitukseen osallistunut Pauliina Kainulainen Kontiolahdelta on sitä mieltä, että saasteongelma on päässyt lähtemään lapasesta.

– Talvivaaran toimintaan on saatava muutos, hän sanoo.

Helsinkiläinen Jehki Härkönen kummastelee sitä, että Talvivaaralle on vielä tässä vaiheessa myönnetty uraanin talteenottolupa.

– Siinä vaiheessa, kun kaivos aiheuttaa tällaisia ongelmia ympäristölle, pitäisi se kyllä laittaa kiinni. Uraani ei kuitenkaan ole suurin ongelma. Suurin ongelma aiheutuu kemikaaleista, jotka ovat päässeet vesistöihin, sanoo Härkönen. Hän on myös Greenpeacen energiavastaava.

Huolta vuosiksi eteenpäin

Pirkko Schroderus Sotkamosta on huolissaan siitä, että Talvivaara tuottaa saastetta vuosikymmeniksi eteenpäin ja haittaa pitkäaikaisesti muiden elinkeinojen harjoittamista.

– Meillä pitää säilyä matkailu, maanviljelys, kalastus ja puuteollisuus. Se onnistuu vain, jos meillä on puhdas luonto, hän sanoo.

– Me halutaan puhdas luonto ja meidän jälkikasvu myös, sanoo Janika Schwarz Puolangalta.

Kaikki paikalla olleet eivät vaatineet kaivoksen toiminnan pysäyttämistä.

– Se on uusi hanke, siinä on aina synnytystuskia. Kyllä ne pistää sen kuntoon. Tämä kaivos on Kainuulle ja koko Pohjois-Suomelle erinomaisen hyvä hanke, sanoo Tapio Pihlajamaa Himangalta. Pihlajamaa omistaa Talvivaaran osakkeita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.