Mainos

Pietikäinen Talvivaarasta: ”Pelkät lupaukset eivät riitä”

Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok) ja Satu Hassi (vihr) ovat tehneet EU-komissiolle kirjallisen kyselyn Talvivaaran kaivoksen ympäristöpäästöjen valvonnasta.

Europarlamentaarikkojen mielestä ympäristöviranomaiset ovat suhtautuneet liian lepsusti Talvivaaran valvontaan ja päästönormeja on ylitetty roimasti ilman seuraamuksia.

– Päästöarvothan ovat olleet moninkertaisia, satakertaisia. En ensisijaisesti syytä ympäristöviranomaisia, mutta mielestäni ely-keskuksilla on ollut näissä ympäristökysymyksissä turhan varovainen linja lain tulkinnassa ja ongelmiin puuttumisessa. On hyvä tarkistaa, onko valvonta riittävällä tasolla, Pietikäinen sanoo MTV3 Uutisille.

Pietikäisen mielestä asia on tärkeä paitsi Talvivaaran, myös tulevien uusien kaivosten kannalta.

– Kun juoksu raaka-aineiden perässä tiivistyy, niin ei ole kohtuullista, että paikalliset asukkaat ja ympäristö kärsivät niistä kaikki haitat, kun lupaehdot ja niiden valvonta ei ole riittävän tiukkaa. Jos Suomi oikeasti aikoo profiloitua, niin kuin sen tulisi, ympäristöosaamisessa kaivosteollisuudessa, niin kyllä sen toiminnan pitäisi olla toista kuin mitä se tällä hetkellä on.

Talvivaara kertoi tiistaina investoivansa 13 miljoonaa euroa puhdistusjärjestelmiin.

– Pitää saada uskottava näyttö siitä, millaisella aikataululla ja minkälaiset puhdistusjärjestelmät sinne saadaan. Pelkät lupaukset eivät riitä.

EU-komissiolla on kuusi viikkoa aikaa käsitellä kysely. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.