Miehet haluavat lapsia entistä myöhemmin – mutta kuinka vanha isä on jo liian vanha?

Vanhemmillakaan isillä ei ole ongelmia siittää lapsia. Isäksi tulemisen pitkittämisessä on kuitenkin omat riskinsä.

Tikittääkö miehen biologinen kello?

Ehkä – tosin melko paljon myöhemmin kuin ennen, kertoo miehille suunnattu Men’s Health -lehti.

Amerikkalaisen Centers for Disease Control and Preventionin mukaan ensimmäisen lapsensa mies saa yleensä 25-vuotiaana. Vuosina 1980–2014 isien, jotka ovat saaneet lapsensa 35-vuotiaina tai vanhempina, määrä on lisääntynyt huikeat 58 prosenttia.

Suomessa isien keski-ikä on noin 33 vuotta. Ensi kertaa isäksi tullaan keskimäärin 31-vuotiaana.

Vanhemmillakaan isillä ei ole ongelmia siittää lapsia. Isäksi tulemisen jatkuvassa pitkittämisessä on kuitenkin omat riskinsä.

Tilastokeskuksen ennakkotiedot kertoivat heinäkuussa 2016, että Suomessa syntyi 26 517 lasta tammi–kesäkuussa vuonna 2016. Se on itsenäisyyden ajan pienin luku.

”Koneisto” alkaa reistailla

Naisella on syntyessään enemmän munasoluja kuin mitä hän tulee koskaan tarvitsemaan. Miehet sen sijaan tuottavat spermaa jatkuvasti.

Washingtonin yliopiston asiantuntijan mukaan mies tuottaa tuhat siittiötä jokaista sydämenlyöntiään kohden. Suurin osa siittiöistä ei koskaan pääse hedelmöittämään mitään. 

Kun mies täyttää 30, hänen ”koneistonsa” alkaa reistailla. Iän, ympäristötekijöiden ja muiden syiden vuoksi mies tuottaa ikääntyessään aina vain enemmän ”viallista” spermaa, siis siittiöitä, joissa on epämuodostumia. Ne voivat olla haitaksi tulevalle lapselle.

Nature-lehden mukaan 30-vuotias mies välittää sperman mukana sikiöön noin 55 erilaista mutaatiota. Jokaista uutta ikävuotta kohden mutaatioiden määrä kuitenkin lisääntyy kahdella.

Kaikista mutaatioista ei ole haittaa, mutta osa voi vaikeuttaa hedelmöittymistä tai raskauden jatkumista täysiaikaiseksi. Erään brittitutkimuksen mukaan 35-vuotiailla ja tätä vanhemmilla miehillä oli 50 prosenttia pienempi todennäköisyys siittää lapsi vuoden yrittämisen aikana kuin alle 25-vuotiailla.

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset, joiden kumppani oli 35-vuotias tai vanhempi, saivat keskenmenon 27 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden kumppani oli 25-vuotias tai nuorempi. Tulos säilyi, vaikka huomioon otettiin myös äidin ikä.

Yli nelikymppisten isien lapsilla autismia useammin?

Osa siittiöiden mutaatioista aiheuttaa esimerkiksi geneettisiä sairauksia.

Tutkijat havainnoivat 86 synnynnäistä ongelmaa ja havaitsivat, että yli 40-vuotiaiden miesten lapsilla ne olivat yleisempiä. Esimerkiksi skitsofrenian esiintyvyys oli väestössä yksi sadasta, mutta yli 50-vuotiaiden isien lapsilla sitä esiintyi yhdellä 22:sta. Yli nelikymppisten isien lapsilla autismia esiintyi yhdellä 174:sta, kun väestötasolla sitä esiintyi yhdellä tuhannesta.

Myös esimerkiksi rintasyövän ja leukemian uhka nousi vanhan isän myötä.

Äidin ikä vaikuttaa

Isän korkeaa ikää suurempi ongelma on kuitenkin äidin ikä. Ensisynnyttäjien ikä on Suomessakin nousussa.

Suomessa esikoisen synnyttäneiden naisten keski-ikä oli 28,8 vuotta ja kaikkien synnyttäneiden keski-ikä 30,6 vuotta vuonna 2016. Yli 45-vuotiaille äideille syntyi 117 lasta vuonna 2015.

Video: Mitkä asiat heikentävät hedelmällisyyttä?

3:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja