Mainos

Miehen orgasmin kuusi eri tyyppiä

Miehen orgasmi käsitetään hyvin usein tapahtumana, joka on kerta toisensa jälkeen samanlainen. Naisen orgasmin väitetään vastaavasti olevan huomattavasti monimuotoisempi kuin miehen orgasmin. Todellisuudessa miehen orgasmeissa on eroja aivan samoin kuin naistenkin orgasmeissa.

Legendaarinen seksuaalisuuden tutkija Alfred Kinsey (1894–1956) havaitsi miehillä kuusi erilaista orgasmimallia.

1. Reaktiot tapahtuvat pääasiassa sukupuolielimissä. Kehossa on havaittavissa hyvin vähäisiä jännitystiloja. Kiihtymistila voimistuu ennen orgasmia vain vähän, minkä vuoksi orgasmi saavutetaan yleensä yllättäen. Siemenneste valuu peniksestä ulos ilman voimakasta ejakulaatiota. Orgasmin jälkeen elimistö palautuu nopeasti normaaliin tilaan.

2. Kehossa on havaittavissa jännitystiloja. Niitä ilmenee yleensä joko yhdessä tai molemmissa jaloissa, suun ympäristössä, käsissä tai jossain muussa kehonosassa. Orgasmia edeltää kiihotustilan asteittainen kohoaminen. Tähän liittyy vartalon jäykistyminen ja peniksen sykkiminen. Orgasmin aikana on muutamia lihaskouristuksia, mutta orgasmista toivutaan nopeasti. Kinseyn mukaan tämä on kaikkein yleisin miehen orgasmityyppi. Noin 45 prosenttia miehistä saa yleensä tällaisen orgasmin.

3. Kehossa on erittäin voimakkaita jännitystiloja. Jännitystilojen aikana voi esiintyä kouristuksia, ja koko keho voi väännellä sekä kohoilla alustasta. Alaraajat jäykistyvät täysin varpaiden sojottaessa ilmaan. Vatsalihakset ovat jännittyneet ja hartiat sekä niska ovat jäykkänä. Niska on usein taipunut eteenpäin. Mies pidättelee hengitystään tai haukkoo ilmaa. Silmät ovat suljettuina tai sitten katse on tuijottava. Kädet ovat nyrkissä. Mies pystyy kontrolloimaan reaktioitaan vain vähän tai ei laisinkaan. Orgasmia edeltää kiihottuneisuuden asteittainen kohoaminen, joka voi olla hyvinkin pitkä. Juuri ennen orgasmia kehon reaktiot voimistuvat entisestään. Orgasmi on pitkä (eräällä Kinseyn tutkimukseen osallistuneella jopa 5 minuuttia!), ja sen aikana mies hengittää voimakkaasti, kouristelee, saattaa karjua, jopa itkeä. Mies voi toipua tästä orgasmista yhtä nopeasti kuin kahdessa edellisessä orgasmityypissä. Noin 17 prosenttia teini-ikäisistä pojista voi saada tällaisen orgasmin. Vanhemmilla miehillä se on harvinaisempi.

4. Kuten tyyppi 1 tai 2, mutta sisältää hysteeristä naurua, puhetta, sadistisia tai masokistisia reaktioita, nopeita liikkeitä, jotka kulminoituvat enemmän tai vähemmän raivokkaalta vaikuttaviin liikkeisiin orgasmin aikana. Vain 5 prosenttia miehistä saa tällaisen orgasmin.

5. Kuten mikä tahansa edellisistä, mutta orgasmi kulminoituu voimakkaaseen vapinaan ja luhistumiseen, ihonvärin haalenemiseen sekä raukeaan oloon. Tällainen orgasmi tapahtuu säännöllisesti vain 4 prosentilla miehistä. Täydellinen luhistuminen orgasmin jälkeen on Kinseyn mukaan yleisempää naisilla.

6. Eräillä miehillä sukuelimet tulevat yliherkiksi välittömästi orgasmin aikana tai heti sen jälkeen. Toisinaan peniksen koskettaminen orgasmin jälkeen saattaa tuottaa kipua ja mies pyrkii välttelemään kumppaniaan, jotta tämä ei koskisi häneen. Jotkut miehistä pyrkivät välttämään orgasmin tuloa, jottei penis herkistyisi liikaa. Orgasmin jälkeen mies kykenee palautumaan nopeasti kiihottuneeseen tilaan ja voi saada hyvinkin pian toisen orgasmin. Kinseyn mukaan 8 prosenttia teini-ikäisistä pojista kuuluu tähän joukkoon. Vielä pienempi osa aikuisista miehistä saa tällaisen orgasmin.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Kinsey, A., Pomeroy, W. & Martin, C. (1948). Sexual behavior in the human male.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.