Microsoft-oikeudenkäynnin historia

Microsoft Corporation sai alkunsa kahden kaveruksen Bill Gatesin ja Paul Allenin ideasta Redmondissa, Washingtonissa vuonna 1975. Gates on ollut Microsoftin pääjohtaja vuodesta 1976. Yritys keskittyi aluksi tietokoneiden ohjelmointikieliin, esimerkiksi Basiciin. Ensimmäinen Microsoftin läpilyönti oli MS-DOS-käyttöjärjestelmän syntyminen yhteistyössä IBM:n kanssa vuonna 1981. Seuraava askel oli Windows-käyttöjärjestelmä ja tutut Word ja Exel. Vuonna 1999 Microsoftin liikevaihto oli 115 miljardia markkaa, josta voittoa 45 miljardia.

Windows-järjestelmän menestys kotitietokoneissa ja toimistokäytössä nosti Microsoftin 90-luvulla tietokonealan suurimmaksi ja tärkeimmäksi ohjelmistovalmistajaksi. Internet-aikakauden käynnistyttyä toden teolla Microsoft alkoi valmistaa tätä silmällä pitäen myös CD-ROM-tuotteita, teitoverkkosovellutuksia ja on-line-palveluja.

Markkina-aseman väärinkäytöksiä

Microsoft-oikeudenkäynnin paperipinoja

Vuoden 1998 lokakuussa Microsoft joutui ensimmäistä kertaa puolustamaan itseään oikeudessa, jossa sitä syytettiin johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä. Syytösten takana oli ja on edelleen Yhdysvaltain oikeusministeriö ja 19 osavaltiota. Microsoftia syytettiin erityisesti siitä, että se yritti laittomasti painostaa kilpailevan Netscape-selaimen pois markkinoilta yhtiön oman Explorer-selaimen tieltä.

Olennainen kiistanaihe on ollut, voiko Microsoft kytkeä internet-selaimensa Windows-käyttöjärjestelmään. Syyttävän osapuolen mukaan tämä pakottaa pc-valmistajat ja internet-palvelujen tuottajat käyttämään Microsoftin selainta, mikä puolestaan heikentää muiden kilpailukykyä.

USA:ssa laki sallii yhtiöille määräävän markkina-aseman, jos se on hankittu tarjoamalla kuluttajille muita parempia tuotteita tai palveluja. Hallitsevaa asemaa ei sallita, jos sitä käytetään monopoliaseman hankkimiseen tai markkinaosuuksien säilyttämiseen.

Ensimmäisessä Bill Gatesin kuulustelussa tuomari epäili Microsoftin nokkamiehen valehtelevan aikomuksistaan Netscapen suhteen. Oikeuden istunnon aikana Gatesin väitettiin ehdottaneen vuonna 1995 tavatessaan Netscapen johtoa, että selainmarkkinat jaettaisiin kahden yhtiön kesken. Tämä on USA:n trustilakien vastaista.

Sovintoa hierotaan

Vuoden 1999 alkupuolella Yhdysvaltain hallitus ja Microsoft yrittivät hieroa sovintoa. Osapuolten näkemykset olivat kuitenkin suhteellisen kaukana toisistaan. Hallitus ja osavaltiot vaativat Microsoftilta lupausta, että se luopuu patenttioikeudesta eli monopolista kehittää Windows-järjestelmää.

Huhtikuussa 1999 Microsoft ilmoitti jakavansa yhtiön kahteen yksikköön. Toisen oli määrä siirtyä kehittämään Windowsia ja toinen keskittyisi informaatioteknologiaan.

Haitallinen monopoli

Thomas Penfield Jackson

Viime vuoden lopussa oikeudenkäyntiä johtava tuomari Thomas Penfield Jackson totesi, että Microsoft on monopoli ja että se on käyttänyt asemaansa kilpailun murskaamiseen. Tuomari Jacksonin mukaan Microsoftin monopoli oli haitannut amerikkalaisia kuluttajia. Tuomarin antama selvitys ei ollut vielä päätös.

Hieman yli puoli vuotta sitten jutun käsittelyn arvioitiin kestävän vuoden 2000 alkuun. Thomas P. Jacksonin keräämän aineiston perusteella tehtiin jo tuolloin johtopäätökset, että Microsoft on toiminut väärin. Useiden amerikkalaisasiantuntijoiden mielestä oli lähes mahdotonta ajatella, että Microsoft pääsisi syytteistä kuin koira veräjästä. Yhtiö ja hallitus eivät vuoden 1999 loppuun mennessä päässeet yrityksistä huolimatta minkäänlaiseen sopuun.

Rumia keinoja

Jacksonin raportin mukaan Microsoft on käyttänyt kaikkia mahdollisia keinoja estääkseen kilpailijoitaan pääsemästä markkinoille. Yhtiö on "suostutellut" tietokoneiden valmistajia sivuuttamaan Netscapen Navigatorin ja laittamaan koneisiinsa vain Microsoftin Explorerin. Esimerkiksi Apple ei heti totellut Microsoftia ja laittoi Navigatorin Mac-mikron oletusselaimeksi. Microsoft uhkasi lopettaa Applelle elintärkeän Mac Office-ohjelmiston kehittämisen.

Kun Windows 98 tuli markkinoille, Microsoft nosti vanhemman 95-version hintaa, vaikka normaalissa kilpailutilanteessa vanhemman tuotteen hinnan voisi olettaa pysyvän ennallaan tai jopa laskevan. Nostamalla 95:n hintaa Microsoft painosti tietokonevalmistajia ottamaan heti 98:n levitykseen.

Tämän vuoden helmikuussa oli entistä ilmeisempää, että Microsoft ei selviä ilman kovia sanktioita. Yhdysvaltain oikeusministeriö oli sitä mieltä, että Microsoft olisi jaettava kolmeen osaan. Yhtiön tiedottaja sanoi, että aiotut sanktiot ovat todellakin liian radikaali ehdotus, eivätkä esitetyt asiat oikeuta aiottuihin toimenpiteisiin.

Sovittelukeinona ja vastauksena valtion uhkauksiin Microsoft suostui poistamaan Explorer-selainohjelman Windows-käyttöjärjestelmästä. Myönnytyksistä huolimatta Microsoft ja sen vastustajat, Yhdysvaltain oikeusministeriö ja 19 osavaltiota eivät päässeet sopimukseen.

Lue myös:

    Uusimmat