Michael Jacksonin virallinen valokuvaaja Todd Grey: "Ihmisenä hän oli hyvin vajavainen" – Espoossa sadan kansainvälisen nykytaitelijan näyttely popin kuninkaasta

2:09

Espoossa avautuu huomenna kansainvälisten nykytaitelijoiden näyttely Michael Jacksonista. On the wall -näyttelyn töissä taitelijat tutkivat Jacksonin merkitystä kulttuuriimme.

Espoon modernin taiteen museo EMMA sopi näyttelyn kokoamisesta Lontoon National Portrait Galleryn kanssa jo pari vuotta sitten ennen kohuttua Leaving Neverland -dokumenttia. 

– Näyttely tuo esiin taiteilijoiden ristiriitaisiakin ja kriittisiä näkemyksiä Michael Jacksonin merkityksestä. Me tuomitsemme kaikenlaisen hyväksikäytön tietysti, mutta samalla meidän pitää antaa taitelijoille ääni, kertoo intendentti Arja Miller EMMA:sta.

Näyttelyn varhaisimmat työt ovat 1980-luvulta mukana Andy Warhollin aikakapseli.

"Hän oli herkkä ja nöyrä"

Näyttelyssä on useita töitä Todd Greyltä, joka oli Jacksonin virallinen valokuvaaja neljä vuotta vuosina 1979–83. Grey on saman ikäinen kuin Jackson, joka olisi täyttänyt viime vuonna 60 vuotta.

Greyn töissä Jacksonilla ei ole kasvoja näkyvillä, koska näin katsoja voi nähdä Michaelin sellaisen kuin hänet muistaa.

– Hän oli erittäin herkkä ja nöyrä. Ei ikinä olisi uskonut, että hän on supertähti ennen kuin hän nousi lavalle.

Muutamassa työssä käsitellään aiempia syytöksiä lasten hyväksikäytöstä 90-luvulla.

– Hän on ihminen. Kaikissa ihmisissä on vikoja. Minulla ei ole aavistustakaan, onko näissä syytöksissä perää. Yksi asia, jonka tiedän on se, että hän oli lahjakas. Toisaalta hän oli ihmisenä hyvin vajavainen, pohtii Grey.

Jackson on yksi aikamme kuvatuimmista henkilöistä taiteessa. EMMA oli sopinut näyttelystä jo kolme vuotta sitten, joten vain muutama taitelija tuo esille, kuinka Jacksonia syytettiin lasten hyväksikäytöstä jo 90-luvulla. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja