Metsäteollisuus huolissaan: EU:n ennallistamisasetus lisännee suomalaisen elinkeinoelämän kustannuksia

Suomalaisyritykset eivät vielä tee tarpeeksi toimia luontokadon pysäyttämiseksi 0:43
Katso video: Selvitys: Suomalaisyritykset eivät tee riittävästi luontokadon pysäyttämiseksi

Metsäteollisuuden mielestä neuvottelutulos EU:n ennallistamisasetuksesta herättää huolen kotimaisen puun saatavuudesta pitkällä aikavälillä ja suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä. 

Metsäteollisuus arvioi, että hyväksytty neuvottelutulos lisännee ennallistamistoimien piirissä olevaa pinta-alaa Suomessa, mikä tarkoittaa kustannuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle.

Työnantajaliitto katsoo, että paljon riippuu kuitenkin siitä, mitä ennallistamistoimet lopulta ovat.

Metsäteollisuus tiedottaa sinänsä tukevansa tavoitetta, jossa luonnon monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä parannetaan ennallistamistoimilla. Työnantajaliitto peräänkuuluttaa kuitenkin samalla jäsenmaiden alueellisten erityispiirteiden, sosiaalisen, ympäristöllisen ja taloudellisen kestävyyden huomioimista.

Ennallistamisasetus menee vielä neuvoston ja parlamentin hyväksyttäväksi.

Neuvottelutuloksen mukaan ainakin 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista ennallistettaisiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi tarkoituksena on vuoteen 2050 mennessä suojella kaikki sellaiset ekosysteemit, jotka ovat ennallistamisen tarpeessa. Ensimmäisenä jäsenmaiden tulisi ennallistaa Natura 2000 -alueet, joilla suojellaan koko EU:n alueella tärkeitä luontotyyppejä ja lajeja.

Lue myös:

    Uusimmat