Metsästysturismi jakaa mielipiteitä – elinkeinoa vai ei? "Rahalla voidaan ostaa henki"

7:51

Afrikkaan suuntautuvat metsästysretket ovat puhututtaneet suomalaisia neljän metsästyslomalla olleen suomalaisturistin kuoltua Zimbabwessa. 

Katso videolta keskustelua metsästysturismin monista ulottuvuuksista.

Metsästys Afrikassa jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä maksetuille retkille osallistuminen on moraalitonta, toiset puolustavat metsästysretkien tuomaa elinkeinoa paikallisille yrittäjille.

Huomenta Suomen sohvilla asiasta olivat keskustelemassa valokuvaaja ja luonnonsuojelija Jere Hietala sekä Suomen metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Toimeentuloa vai ei?

Keskustelu virisi nopeasti molempiin suuntiin.

Siitari kommentoi metsästysturismin olevan merkittävä elinkeino Afrikassa. 

– Metsästysturismi tuo paikallisille toimeentuloa ja työpaikkoja. Sen avulla voidaan myös säästää elinympäristöjä, joilla uhanalaiset eläimet elävät. Näiden elinympäristöjen menettäminen on eläinlajeille suurempi uhka kuin metsästys.

Hietala näkee tilanteen monimutkaisempana. 

– Trofeemetsästys muodostaa 0,03 prosenttia bruttokansantuotteesta. Käytännössä fyysisen metsästysturismin tuoma raha on mitätön. Metsästysturismi työllistää myös noin 6000 henkilöä, joten työllistymisvaikutuskin on kokonaiskuvassa pieni. 

– Yhdyn siihen, että eläinten elinalueet ovat tärkeitä, mutta niitä tulisi hyödyntää pitkäkestoisesti esimerkiksi ekoturismin avulla. Siinä eläimet olisivat elossa ja rahoista nautittaisiin kauan, trofeemetsästyksessä hyöty on lyhytaikainen, Hietala toteaa.

"Eettis-moraalinen kompassi hajonnut"

Siitari muistuttaa, että työllistymisvaikutus ei koske vain yrittäjiä. 

– Metsästysturismi voi tuoda toimeentulon esimerkiksi kymmenkertaiselle määrälle ihmisiä, vaikka työllisyysvaikutus olisikin vain tietyssä määrässä. 

– Järjestelmällisellä trofeemetsästyksellä on myös saatu usean lajin kanta nousemaan. Kyseessä ei ole sattumanvaraista metsästystä, vaan populaatiosta metsästetääm esimerkiksi vanhimpia yksilöitä pois, hän toteaa.

Hietalan mukaan riistanhoito toimii vain kontrolloidussa ympäristössä. 

– Trofeemetsästys on mielestäni hyvä esimerkki ihmisen eettis-moraalisen kompassin hajoamisesta. Rahalla voidaan ostaa henki. En haluaisi sekoittaa sitä metsästyksen perinteisen termin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja