Metsähallitus asentaa lämpötilasensoreita koskikohteisiin – kalastus on keskeytetty helteen vuoksi jo kuudessa koskessa

Helteet koettelevat kalojakin – Metsähallitus päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun:"Niiden selviytyminen äärettömän epävarmaa" 2:06

Metsähallitus on keskeyttänyt kalastuslupien myynnin jo kuudella koskikalastuskohteella, joissa veden lämpötila on noussut lohikalojen kannalta kriittiseksi. Sääilmiön vuoksi Metsähallitus on ryhtynyt asentamaan koskiin lämpötilasensoreita palvelemaan kalastajia.

Monissa Metsähallituksen koskikalastuskohteissa veden lämpötila on noussut jo reilusti yli 20 asteeseen. Enimmillään on mitattu 22 asteen lukemia. Lohikalojen selviytyminen näin lämpimässä vedessä on epävarmaa, jos kala joudutaan rauhoituksen tai alamitan takia vapauttamaan takaisin vesistöön.

Metsähallitus ilmoitti tänään jatkavansa toistaiseksi lupamyynnin keskeytystä pohjoisessa Oulunkajoessa, maan keskiosissa Karvionkoskella Heinävedellä, Viitasaaren Keihärinkoskella ja Kolima-Keiteleen koskireitillä. Etelämpänä lupia ei toistaiseksi myydä Kotalan koskiin Virroilla ja Langinkoskeen Kotkassa.

Keskeytys jatkuu jopa koko heinäkuun

Oulangalla päätös on voimassa ainakin 19. heinäkuuta saakka ja muilla kohteilla 28. heinäkuuta saakka.

–  Ennusteen mukaan ilmat Koillismaalla ovat jäähtymässä loppuviikosta. Samalla jokiveden lämpötilan ennustetaan kääntyvän laskuun aikaisemmin kuin eteläisillä kohteilla, minkä vuoksi myös lupamyynti voitaneen avata aiemmin, erikoissuunnittelija Mikko Malin Metsähallituksesta tarkentaa.

Kaikki edellä mainitut kalastuskohteet ovat vaelluskalavesiä, joissa elää muun muassa taimenta ja osassa harjusta tai merilohta.

– Nämä uutiset lämpenevistä koskista näyttävät nyt toistuvan liian monena kesänä. Olemme päättäneet antaa asiakkaille lupauksen, että mietimme jatkoa varten selkeän toimintamallin liian lämpimien kalavesien varalle,  eräsuunnittelija Pasi Korhonen Metsähallituksesta lupaa.

Koskista mitataan lämpötila

Virkistyskalastajat ovat Metsähallitukselle tärkeitä asiakkaita ja merkittävä tulonlähde. Vesien lämpenemisen haittavaikutukset on havaittu, ja samalla on ryhdytty etsimään keinoja palvella kalastajia entistä paremmin.

– Kokeilemme Karviossa nyt ensimmäistä kertaa koskiveden lämpötilan reaaliaikaista seurantaa, paljastaa Metsähallituksen erikoissuunnittelija Eetu Karhunen.

Sensori vietiin kuohuvaan koskeen tiistai-iltana. Anturi lähettää koskesta tietonsa pilvipalveluun, josta Metsähallitus aikoo jakaa sen kalastajien iloksi. Teknologian toimittaa SensorMonitor.

– Laite voidaan asentaa lähettämään lämpötilatieto 10 minuutin välein, mutta todellisuudessa veden lämpötila ei tule todennäköisesti niin nopeasti muuttumaan. Karvionkoskelta tieto saadaan tunnin välein, toimitusjohtaja Jukka Hirvonen kertoo.

Samaa teknologiaa käytetään myös esimerkiksi uimavesien lämpötilojen seurantaan. Palvelu on käytössä ainakin Joensuussa.

Lämpötilatieto siirretään koskesta Metsähallituksen verkkosivuille koskikalastuskohteiden paikkatietoihin, josta kuka tahansa voi käydä tarkistamassa tiedot milloin vain.

– Asiakkaat pystyvät myös ennakoimaan omia kalastussuunnitelmia näitten kohteiden osalta, Karhunen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat