Metallican basistin traagisesta kuolemasta lähes 30 vuotta – "Emme ehtineet käsitellä surua"

Suursuositun metalliyhtyeen nokkamies ja kitaristi muistelevat 30 vuoden takaisia surullisia tapahtumia.

Metallican basisti Cliff Burton kuoli auto-onnettomuudessa Ruotsissa syyskuun 27. päivänä vuonna 1986. Burton oli kuollessaan vain 24-vuotias.

Yhtye oli Euroopan-kiertueella Dörarpissa Etelä-Ruotsissa matkalla kohti Kööpenhaminaa, kun kiertuebussi pyörähti ympäri huonossa säässä. Burton lensi bussin ikkunasta ulos ja ajoneuvo kaatui hänen päälleen.

Metallican nokkamies ja perustajajäsen, laulaja-kitaristi James Hetfield, 53, kertoo In the Studio -sivuston haastattelussa olleensa yhtyetoverinsa kuoleman johdosta vihainen.

– Ensimmäinen reaktioni oli kiukku ja viha. Olisin ollut nukkumassa samassa osassa bussia, missä Cliff nukkui, jos en olisi nukkunut bussin takaosassa yrittäessäni suojella kurkkuani ikkunoista puhaltavalta kylmältä ilmalta, Hetfield sanoo.

– Se, että astuu ulos liikenneonnettomuuteen joutuneesta bussista ja löytää bändikaverinsa bussin alta, ei ole jotain mitä haluaa kokea. Ensireaktiomme oli kiukku, sillä siinä olemme hyviä.

Hetfield muistelee lähteneensä kävelemään bussilta alusvaatteisillaan etsiäkseen sitä mustaa jäätä, joka aiheutti onnettomuuden. 

– Kiertuehenkilökunnan jäseniä oli edelleen loukussa bussissa. Kuulin huutoa. He olivat loukanneet itseään pahasti.

Onnettomuuden jälkeen Hetfield muistelee tarttuneensa heti pulloon yhtyetoverinsa, kitaristi Kirk Hammettin kanssa.

– Siitä ei todellakaan ollut mitään apua, Hetfield sanoo.

– Oli erittäin vaikeaa soittaa ystäville ja perheenjäsenille kotiin ja kertoa tapahtuneesta. Tuntui, että siinä joutui käymään läpi koko onnettomuustilanteen uudelleen. Se kaikki oli vielä niin tuoreena muistissa, toteaa nykyään 53-vuotias Hammett.

Kitaristi kertoo olleensa ainakin vuorokauden ajan epäuskon vallassa.

– En uskonut tapahtunutta. Yritin vain sulkea sen pois mielestäni. Kun pääsimme kotiin Yhdysvaltoihin, jouduimme käymään asian läpi. Menetyksen tunteen, hautajaiset, Hammett sanoo.

– Emme ehtineet emmekä antaneet itsellemme tarpeeksi aikaa käsitellä surua. Yritimme saada päämme kasaan parissa viikossa.

Metallican manageri Peter Mensch neuvoi yhtyettä jatkamaan eteenpäin mahdollisimman pian. Hän ajatteli Hetfieldin mukaan, että on parasta käsitellä asiaa musiikin kautta.

– Emme uskoneet korviamme. Meidän ystävämme oli kuollut, yhtyeen nokkamies muistelee.

– Managerimme ei halunnut, että menettäisimme sen nousukiitoaseman, jossa hän oli osallisena, Hammett lisää.

Burtonin kuoleman jälkeen Metallican basistiksi valittiin Jason Newsted, joka soitti yhtyeessä vuoteen 2001 asti. Nykyään Hetfieldin, Hammettin ja rumpali Lars Ulrichin muodostamassa yhtyeessä bassoa soittaa Robert Trujillo.

Metallican kymmenes studioalbumi Hardwired… To Self-Destruct julkaistaan 18. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat