Mers ei ole ainoa – myös nämä virukset tappavat

Maailmalla on useita hengenvaarallisia viruksia, jotka ovat siirtyneet eläimestä ihmiseen. Pandemian riski kuitenkin kasvaa käytännössä uhaksi vasta silloin, kun virus muuntautuu tehokkaasti ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi. Etelä-Koreassa leviävä mers-virus ei kuulu vielä tähän joukkoon.

Lintuinfluenssa, sikainfluenssa ja sars ovat kaikki esimerkkejä huolta herättäneistä epidemioista. Maailman terveysjärjestö WHO pitää uusia tartuntatauteja yhtenä ihmiskunnan suurimmista terveysuhkista tällä vuosisadalla.

Joka neljäs kuolema tartuntataudin aiheuttama

Espoon Hanasaaressa kokoontuu tällä viikolla kansainvälinen tartuntatautien symposium, jossa käsiteltiin erityisesti eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja.

Jopa joka neljäs kuolema maailmassa on tartuntataudin aiheuttama. Erityisesti hengitystieinfektiot voivat olla hyvin vakavia. Tällä hetkellä Etelä-Koreassa leviävä mers-virus, eli Middle East respiratory syndrome tai suomeksi Lähi-idän hengitysoireyhtymä, tappaa noin joka kolmannen siihen sairastuneen.

Ihmisten välillä leviävät eläinperäiset taudit

Eläimistä peräisin olevat tartuntataudit, jotka voivat levitä myös ihmisten välillä:

  • Lintuinfluenssa
  • Mers (Middle East respiratory syndrome)
  • Ebola
  • Sars (Severe acute respiratory syndrome)
  • Dengue
  • Sikainfluenssa
  • HIV-1.

Taudit ovat pääasiassa peräisin linnuista tai lepakoista. Ne voivat silti siirtyä muihin eläimiin ja niiden kautta ihmiseen, kuten mers kamelista ihmiseen tai sikainfluenssa siasta ihmiseen.

Lähde: Professori Ron Fouchier, Erasmus Medical Center

Tutkijat: Emme tiedä, miten mers leviää

Tutkijat löysivät mersin vasta vuonna 2012, ja sen alkupaikaksi on määritelty Sauri-Arabia. Selvisi, että mers-virus voi siirtyä kameleista ihmisiin, vaikka vielä ei täysin tiedetä, miten tämä tapahtuu.

Epäselvää on myös se, voiko mers kehittyä ihmisestä ihmiseen tehokkaasti tarttuvaksi. Tällä hetkellä tapahtuneet infektiot ihmisten välillä esimerkiksi Etelä-Koreassa ovat levinneet vain sairaalaepidemiana.

Mersiä Saudi-Arabiassa tutkinut Christian Drosten puhui mersistä Hanasaaren symposiumissa. Drosten ei näe Suomessa syytä huoleen.

– Eurooppalaisilla valtioilla ei ole syytä huoleen Korean epidemian takia. Mersin leviäminen eurooppalaiseksi epidemiaksi on tällä hetkellä lähinnä teoreettinen mahdollisuus. Ei ole syytä olla peloissaan.

Drosten luottaa viranomaisten kykyyn estää tautia leviämästä Eurooppaan.

– Samanlaisia epidemioita on myös nähty arabimaissa ja eurooppalaiset viranomaiset ovat valmistautuneet tunnistamaan ja ehkäisemään taudin saapumisen Eurooppaan. 

Lue myös:

    Uusimmat