Mainos

”Pääsi juuri omaan suihkuun" – WHO sekoili uskomattomasti suomalaisen mers-epäilyssä

Maailman terveysjärjestö WHO tiedotti keskiviikkona, että suomalaismies on sairastunut mers-virukseen ja on hoidettavana Filippiineillä. Tänään mies kuitenkin todettiin terveeksi.  

Paikannuslaitteita valmistavassa Tramigo-yhtiössä työskentelevä miehen työtoveri Markus Vajanne kertoo, että oli juuri yhteydessä kaveriinsa Filippiineillä.

– Hän on terve ja kotiutettiin hetki sitten. Hän oli juuri menossa omaan suihkuun ja oli hyvin helpottuneen ja onnellisen oloinen. Totesi, että oli ollut hyvin mielenkiintoinen viikko eristyksissä. Suojapuvuissa oli käyty ruokkimassa, Vajanne taustoittaa. 

Tappava tauti

Mers on hyvin vakava virus, sillä Lähi-idästä peräisin oleva tauti on vaatinut Etelä-Koreassa 31 kuolonuhria ja sairastuneita on yli 180.

WHO:n toimintaa tapauksessa kummastellaan. Sairastumisesta kerrottiin julkisuuteen ikään kuin varmana tietona, vaikka kyseessä oli vasta epäily. Tieto julkistettiin jo ennen toisen näytteen ottamista, vaikka sitä on yleensä aina odotettu.

THL:n erikoistutkija Jussi Sane on myös äimistynyt sekoilusta.

– Samaa olemme ihmetelleet. Olemme olleet WHO:hon ja Filippiinien viranomaisiin yhteydessä liittyen tiedottamiseen. Julkisesti ei pitäisi laittaa tietoja, jos vain yksi näyte on ollut positiivinen ja sekin heikosti. Näyte otettiin vieläpä ylähengitysteistä, jotka eivät ole yhtä hyviä paikkoja ottaa näyte kuin alahengitystiet, Sane sanoo.

"Ei toiminut vastuuttomasti"

WHO:n tiedotteessa lukee myös, että mers-epäilty 36-vuotias suomalaismies päätti lähteä sairaalasta vastoin lääkärien neuvoja. Työkaveri Vajenteen mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Kerrottiin, että hän on vastuuntunnottomasti lähtenyt kotiinsa. Näin hän ei toiminut. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta lähteä sen jälkeen, kun hän oli saanut lääkitystä, eikä kukaan vielä tässä vaiheessa epäillyt mersiä. Vasta seuraavalla kerralla otettiin testit, ja hän jäi karanteeniin. Hän on mennyt lääkereiden ohjeiden ja määräysten mukaan.

WHO:lle palautetta

Myös muita ihmisiä on joutunut karanteeniin suomalaismiehen tautiepäilyn takia. Erikoistutkija Sane sanoo, että THL aikoo keskustella asiasta WHO:n ja filippiiniläisviranomaisten kanssa.

– Tässä on jonkinlaista sotkua. Laitamme palautetta heille, että näin ei kannata ehkä toimia. 

Mers-kantajaksi epäilty suomalaismies oli Saudi-Arabiassa työmatkalla ennen kun hän palasi toimipisteelleen Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan.

Vajanteen mukaan tärkeän työntekijän karanteenissa viettämä viikko hankaloitti yhtiön liiketoimintaa, mutta loppu hyvin kaikki hyvin.

– Se, että  hänen vointinsa on hyvä, on meille kaikista tärkeintä, Vajanne sanoo. 

Juttua korjattu klo 19.47. Mers-epäilty oli 36-vuotias mies, ei 26-vuotias.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.