Mainos

Meksiko kadotti saaren

Missä on Bermejan saari? Siihen kysymykseen Meksiko haluaisi kernaasti vastauksen. Saari kun näyttää kadonneen jäljettömiin Meksikonlahdelta vuosikymmen sitten. Laivasto etsi Bermejaa turhaan mereltä viimeksi vuonna 1997.

Noin 80 neliökilometrin saari on tärkeä siksi, että sitä käytettiin vielä 1970-luvulla määrittelemään Meksikon ja Yhdysvaltain talousvyöhykkeiden rajat. Nykyisin raja vedetään Alacranesin saaresta, mikä pienentää Meksikon osuutta merkittävästi.

Mysteeriä syventää se, että maat sopivat vuonna 2000 alueen öljyvarojen jaosta, mutta sopimuksen taustoja selittävät asiakirjat ovat nekin kadonneet.

- Bermejan kohtalosta liikkuu kaksi tarinaa. Toisen mukaan ilmastonmuutos nosti merenpintaa ja se upposi. Toisen mukaan CIA räjäytti sen, jotta Yhdysvallat saisi etulyöntiaseman, kertoo parlamentaarikko Elias Cardenas.

Viime kesänä ulkoministeriön edustajat selittivät, että saari makaa noin 50 metriä pinnan alla. Parlamentti ei uskonut selitystä, sillä sen mukaan on mahdotonta, että jokin luonnonvoima upottaisi kenenkään huomaamatta saaren, joka vieläpä kököttää keskellä öljykenttää.

Parlamenttiedustajat vaativatkin nyt presidentti Felipe Calderonilta selitystä tapaus Bermejasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.