Mainos

Meksiko ja EU päättivät neuvottelukierroksen

Euroopan unioni ja Meksiko päättivät eilen vapaakauppaneuvottelujen neljännen kierroksen maan pääkaupungissa Méksikossa.

Neuvottelulähteiden mukaan osapuolet pääsivät vaivoin sopimukseen eräistä maataloustuotteita koskevista kysymyksistä, mutta erimielisyyksiä jäi vielä teollisuustuotteita ja muita avainkysymyksiä koskeviin asioihin.

Meksikon pääneuvottelija ja maansa EU-suurlähettiläs Jaime Zabludovsky vahvisti kuitenkin, että osapuolet jatkavat neuvottelujen viidennelle kierrokselle, jonka on määrä alkaa Brysselissä toukokuussa.

EU käy vapaakauppaneuvotteluja muidenkin Latinalaisen Amerikan maiden kanssa, mutta Meksikon odotetaan pääsevän sopimukseen ensimmäisenä. Zabludovskyn mukaan EU ja Meksiko ovat sopineet maataloustuotteiden maksujen porrastamisesta viiteen ryhmään. Eräät tuotteet siirtyisivät vapaakaupan piiriin heti sopimuksen synnyttyä, eräät vaiheittain vuosina 2003, 2005 ja 2010 ja eräät vaikeimmin neuvoteltavissa olevat tuotteet päätyisivät odotuslistalle.

Latinalainen Amerikka on merkittävä maataloustuotteiden viejä. Yksi neuvotteluja hiertävä kysymys on ollut EU:n maatalouspolitiikka, jonka ansiosta eurooppalaisille viljelijöille maksetaan tukiaisia. Vapaakauppaneuvotteluissa on vielä sopimatta myös teollisuustuotteiden vientiä ja tuotteiden alkuperää koskevia kysymyksiä.

Meksikon kauppaministeriön mukaan Euroopan osuus maan merentakaisesta viennistä putosi viime vuonna kuuteen prosenttiin. Vielä vuonna 1991 Euroopan osuus oli 10,6 prosenttia.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.