Meikit ovat todellisia bakteeripesiä – näin vältät yleisimmät vaarat

Meikit ovat hyvä kasvualusta bakteereille ja tehokas keino levittää tauteja ja tulehduksia. Ikäviltä vaivoilta voi välttyä muistamalla muutaman yksinkertaisen neuvon.

Meikit, kuten huulikiillot tai -punat, voivat näyttää ja tuoksua hyvälle kauankin, mutta ulkonäkö usein valehtelee. Vanhat meikit ja niiden ainesosat itsessään eivät ole riski vaan se, että ne ovat mitä otollisin alusta erilaisille pieneliöille, kuten hiivalle ja Escheria coli -bakteereille.

Toki meikeissä on säilöntäaineita, mutta aineet eivät tee niistä ikuisesti säilyviä. Muistamalla muutaman tärkeän ohjeen meikit pysyvät puhtaampina ja tauti- ja tulehdusriski pienenevät.

Noudata päiväystä

Usein naiset vaihtavat kosmetiikkatuotteen vasta sitten, kun purkki on tyhjä tai tuote selkeästi pilaantunut. Kosmetiikallakin on parasta ennen -päivänsä. Mikäli tuote on vanhentunut, myös säilöntäaineet ovat vanhentuneet. Et kai käyttäisi monia elintarvikkeitakaan, joiden viimeinen käyttöpäivä on ollut monta kuukautta sitten?

Säilytä oikein

Älä jätä meikkejä tai meikkivälineitä lojumaan kylpyhuoneen hyllyille tai meikkauspöydälle. Mikäli korkit häviävät tai rikkoutuvat etkä keksi hyvää säilytystapaa, on parempi heittää tuotteet pois kuin säilyttää niitä aukinaisina.

Pidä välineet puhtaina

Harjoja, applikaattoreita, sieniä ja muita välineitä tulisi aina käsitellä puhtain käsin. Pese välineet säännöllisesti kuumalla vedellä ja antibakteerisella pesuaineella. Älä käytä vanhoja applikaattoreita tai ripsiväriharjoja uusissa meikeissä.

Käytä vain omia meikkejäsi

Esimerkiksi silmätulehdus ja yskänrokko leviävät meikeistä helposti. Meikkejä ei tulisikaan koskaan lainata toisille edes niin, että käyttää omia välineitä. Erityisesti kaupoissa olevat testerit ovat todellisia bakteeripesäkkeitä. Jos haluat kokeilla niitä, testaa ranteeseen tai kämmenselkään ja pese kätesi hyvin, ennen kuin kosketat kasvojasi.

Älä käytä sylkeä

Osalla on paha tapa korjata silmämeikkiään syljen avulla. Sylki sisältää paljon bakteereja, joten älä päästä sylkeä lähelle silmiäsi.

Muista puhtaus piilolinssien kanssa

Piilolinssiä käyttävien tulee olla erityisen huolellisia hygieniasta, koska tulehdusvaara on isompi kuin niillä, jotka eivät käytä piilolinssejä. Laita piilolinssit silmään ennen meikkaamista ja ota ne silmästä pois, kun olet poistanut meikin.

Lue myös:


MTV

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja