Mediheli palautti miljoona euroa - nyt uusi kiista keräyksen rahoista

Pitkä riita lääkärihelikopteritoiminnan rahoittamisesta vuonna 2011 lainehtii yhä ja poikii uusia kiistoja.

Näin siitä huolimatta, että välimiesoikeus teki asiasta päätöksen joulukuussa. Lääkärihelikopteritoimintaa Finnhemsin puolesta pyörittänyt Mediheli määrättiin palauttamaan Finnhemsille 1,27 miljoonaa euroa. 

Rahariita juontaa juurensa vuoteen 2011, jolloin lääkärikopteritoimintaa oltiin siirtämässä tukiyhdistys Mediheliltä sairaanhoitopiirien omistamalle Finnhemsille. Yhtiöllä ei ollut siirtymävaiheessa resursseja käynnistää lentopalvelua, joten yritys osti palvelun Mediheliltä.

Kansalaislahjoituksista uusi kiista

Finnhemsin toimitusjohtaja Jyri Örri ihmettelee, mitä tapahtuu kansalaisilta lahjoituksina kerätylle varallisuudelle.

- Meidän käsittääksemme rahat on kerätty nimen omaan lääkärihelikopteritoimintaan. Olisi kai lahjottajien kannalta oikein, että rahat käytettäisiin siihen toimintaan, sanoo Örri.

Mediheli toiminnanjohtaja Risto Manninen tyrmää Örrin näkemyksen. Säännöissä varojoen käytöstä on laveampi linjaus.

- Meillä on selkeästi yhdistyksen säännöissä sanottu, että jos rahaa jää jäljelle toiminnan päättymisen jälkeen, se tulee käyttää yhdistyskokouksen päättämällä tavalla ensihoidon hyväksi, sanoo toiminnanjohtaja Risto Manninen.

Manninen arvioi, että rahoitusriita ja sen sovittelu välimiesoikeudessa ei ole omiaan edistämään varojen siirtämistä helikopteritoimintaan.

- Vähän epäilen, että olisiko Finnhems nyt ihan ensimmäinen tässä lahjoituksen saajien joukossa.

Jo ennen rahoituskiistaa Mediheli oli tehnyt alustavan päätöksen siitä, että se lahjoittaisi Helsingin yliopistolle rahaa ensihoidon professuurin perustamiseksi.

- Nyt tämä asia otetaan uudelleen esille ja katsotaan, riittääkö jäljelle jäänyt raha tämän lahjoituksen toteuttamiseen, sanoo Manninen.

- Se on Medihelin näkemus, kuittaa Örri.

- Tuskin sitä rahaa on kuitenkaan mihinkään lahjaprofessuuriin kerätty, hän jatkaa.

Ministeriö halusi rahaa - ei tukikohtia

Medihelin toiminnanjohtaja Risto Manninen olisi toivonut, että riita olisi voitu sopia ilman rahansiirtoja. Mediheli tarjosi vastikkeetta Finnhemsille Vantaan ja Turun tukikohtia, jotka Mediheli oli jo vuokrannut Finnhemsille.

- Arvioimme, että kun jatkossa he kuitenkin hoitavat tätä toimintaa, niin lahjoittaisimme nämä tukikohdat heille ja he puolestaan sitten luopuisivat tästä rahanpalautusvaatimuksestaan.

Tarjous ei Finnhemsille kelvannut.

- Eihän siinä ole mistään lahjasta kyse, siinähän yritettiin sopia kanne sopia, sanoo Finnhemsin toimitusjohtaja Jyri Örri.

Örrin mukaan ministeriöstä annettiin kirjalliset ohjeet, että kiista pitää ratkaista rahalla.

Turun tukikohdan osalta Örri pitää Medihelin lahjatarjousta täysin arvottomana.

- Siellä on kolmivuotinen maanvuokrasopimus, jota ei tulla uusimaan, koska kaavasyyt estävät lentotoiminnan tältä tontilta, sanoo Örri.

Vantaan tukikohdan vuokraa Finnhems piti korkeana, ja lähti siksi etsimään vaihtoehtoista tilaa, joka vuokrattiin Finavialta. Finnhems pyörittää lääkärihelikopteritoimintaa veronmaksajien rahoilla ja perustelee ratkaisua ministeriön linjauksella.

- Valtionapupäätöksessä edellytetään, että meidän pitäisi ensisijaisesti suosiakin julkistahoja, jollaiseksi valtion liikelaitos Finavia Oyj luetaan, sanoo Örri.

Medihelin Manninen pitää koko riitaa lääkärihelikopteritoiminnan kannalta onnettomana. Rahaa on kulunut oikeudenkäyntikuluihin. Lisäksi hän epäillee, että Finnhems ei saa pitää Medihelin palauttamaa 1,27 miljoonan euron pottia.

- En tiedä jääkö se Finnhemsille vai joutuvatko he palauttamaan sen suoraan valtiolle. Epäilen, että se menee valtiolle takaisin.

Finnhems on raportoinut sosiaali- ja terveysministeriölle, että rahat on tilitetty Finnhemsille. Örrin mukaan kyse on osasta kolmen vuoden siirtomäärärahaa, jonka käytöstä yhtiö odottaa ratkaisua tammikuun aikana.

- Mutta ellei ilmene, me tulemme käyttämään sen valtakunnalliseen lääkärihelikopteritoimintaan, sanoo Örri.

Rahoitustarpeesta erimielisyyttä

Osapuolilla on ristiriitaiset käsitykset myös alkuperäisestä rahoitussopimuksesta. 

Finnhems julkisti tänään nettisivuillaan tiedotteen, jonka mukaan "Medi-Helin FinnHEMSille ilmoittama rahoitustarve vuoden 2011 toiminnalle oli 2,4 miljoonaa euroa. Medi-Heli keräsi kansalaisilta lahjoituksina vuonna 2011 noin 8 miljoonaa euroa, josta vain noin puolet käytettiin lääkärihelikopteritoimintaan. Koska Medi-Heli ei suostunut palauttamaan saamaansa valtionapua vapaaehtoisesti, asia jouduttiin viemään välimiesmenettelyyn."

-Keskeistä on se, että he ovat ilmoittaneet tarpeen ja sitten on käynyt ilmi, että sitä tarvetta ei ollut siinä märin, kun he ovat esittäneet, sanoo Örri.

Medihelin toiminnanjohjan Risto Mannisen mukaan rahoitussopimuksessa mainittu 2,4 miljoonaa euroa oli pelkkä Finnhemsin osuus.

- Mediheli sai rahoitussopimuksen mukaisesti Finnhemsiltä tämän 2,4 miljoonaa euroa, mikä vastasi vajaata puolta siitä, mitä tämän toiminnan kokonaiskustannukset sille vuodelle olivat. Ja silloin tietysti me jouduimme jatkamaan keräystoimintaa, koska meidän ainoa rahoituslähteemme oli tämä kansalaisilta saatu tuki.

Lue myös:

    Uusimmat