Mediatiedot: EU luopumassa venäläisestä kivihiilestä

Euroopan unioni suunnittelee kieltävänsä venäläisen kivihiilen tuonnin, kertovat Wall Street Journal (WSJ) ja uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin mukaan kiellon toteuttamisessa edettäisiin vaiheittain. Uutistoimiston mukaan aikataulusta keskustellaan edelleen. Toimea suunnitellaan vastauksena Venäjän sotilaiden julmuuksiin Ukrainassa.

WSJ:n mukaan suunnitteilla on myös lisää Venäjää koskevia vientikieltoja, venäläisiin oligarkkeihin kohdistuvia pakotteita sekä venäläisten rekkojen ja laivojen pääsyn rajoittaminen unionin alueelle.

Pakotelistojen laajentamisen ja liikenteeseen kohdistuvien lisäpakotteiden on odotettu olevan osa EU:n seuraavaa pakotepakettia jo aiemmin julkisuudessa olleen tiedon perusteella.

WSJ:n mukaan komissio aikoo julkistaa ehdotuksen uusista pakotteista tänään.

EU-maiden suurlähettiläiden odotetaan keskustelevan pakotteista kokouksessaan huomenna keskiviikkona. Pakoteaihetta on sivuttu myös tämänpäiväisessä valtiovarainministerien kokouksessa.

Pakotteista päättäminen kuuluu jäsenmaiden vastuulle.

Keskusteluissa kivihiili ja öljy

Kivihiilen ohella Venäjä myy Eurooppaan öljyä ja maakaasua. Venäjän taloudelle merkittävä energia ei ole toistaiseksi kuulunut pakotteiden piiriin. Sen sijaan EU-maat ovat sopineet, että energiariippuvuudesta pyritään pääsemään eroon mahdollisimman pian.

Paine energiaostoihin puuttumisesta on kuitenkin kasvanut ja EU:n linjaan on tuoreeltaan vaadittu muutosta muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi.

Ranskan eurooppaministeri Clement Beaune sanoi Radio France Internationalin (RFI) haastattelussa tänään, että keskustelua käydään kivihiilestä ja öljystä. Beaune ei halunnut ennakoida lopputuloksia, mutta luonnehti, että näiden kahden sektorin osalta olisi mahdollista päättää pakotteista nopeastikin. 

Venäläisestä fossiilienergiasta irtautuminen on kuitenkin ollut vaikea kysymys, sillä osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Esimerkiksi 40 prosenttia unionin maakaasusta tulee tuontina Venäjältä.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti tiistaina aamupäivällä kehysriihen alkaessa kantansa siitä, että venäläisestä energiasta tulisi irtaantua niin pian kuin mahdollista.

Marin on aiemmin vaatinut, että EU:n tulisi lopettaa sodan rahoittaminen. Ostamalla energiaa Venäjältä EU-maat käytännössä rahoittavat Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Takana useampi pakotekierros

Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU on asettanut neljä laajaa pakotepakettia Venäjää vastaan. Pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Pakotteilla pyritään luomaan painetta Venäjää vastaan niin, että sotatoimet saataisiin päätökseen.

Viidettä pakotepakettia on valmisteltu jo jonkin aikaa, mutta yksityiskohdat on pyritty pitämään piilossa julkisuudelta, jotta pakotteiden seuraavat kohteet eivät ehtisi valmistautua pakotteiden vaikutuksiin esimerkiksi omaisuusjärjestelyillä.

Toissa viikolla pidetyssä EU-huippukokouksessa nousi esiin myös tarve tilkitä aiemmin asetettuihin pakotteisiin mahdollisesti jääneitä porsaanreikiä.

Juttu korjattu 5.4.2022 kello 14.43: WSJ:n mukaan suunnitteilla on Venäjää koskevia vientikieltoja, ei tuontikieltoja.

Mitä Ukrainassa paljastuneista Venäjän julmuuksista seuraa? 10:04
Mitä Ukrainassa paljastuneista Venäjän julmuuksista seuraa?.

Lue myös:

    Uusimmat