Media: Ruotsi selvittää Gripen-hävittäjien lähettämistä Ukrainalle

Ruotsi pyytää puolustusvoimiaan tutkimaan mahdollisuutta lähettää Ukrainalle Gripen-hävittäjiä. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradio nimettömiin viranomaislähteisiin vedoten.

Ruotsin hallitus haluaa muun muassa tietää, miten hävittäjien luovuttaminen vaikuttaisi Ruotsin omaan taistelukykyyn. Selvitettävänä on myös se, kuinka nopeasti luovutettavat hävittäjät voitaisiin korvata.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi elokuussa, että ukrainalaislentäjät ovat jo alkaneet harjoitella Gripen-hävittäjillä.

Saab JAS 39 Gripen on vuonna 1988 ensimmäistä kertaa lentänyt monitoimihävittäjä, joita on valmistettu yhteensä noin 300. Ruotsin lisäksi hävittäjää käyttävät muun muassa Brasilian, Etelä-Afrikan ja Unkarin ilmavoimat.

Gripenin kehityksessä kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että kone vaatisi mahdollisiman vähän huoltoa ja se olisi helppoa. Ruotsalaishävittäjä pystyy kantamaan noin 6 500 kiloa aseistusta ja varusteita. Gripenillä pystytään laukaisemaan laaja valikoima ohjuksia ja pommeja. 

Aiemmin tänä vuonna Ukrainalle on luvattu yhdysvaltalaisvalmisteisia F-16-hävittäjiä. Ensimmäisten F-16-koneiden on määrä saapua Ukrainaan vuoden 2024 aikana.

Lue myös:

    Uusimmat