Max Verstappen jyräsi Mercedeksen – McLaren teki F1-kauden päätöskisassa muhkean miljoonatilin

F1-kausi päätökseen – Verstappen vei iltavaloissa kisatun Abu Dhabin GP:n, Bottas varmisti MM-sarjan kakkostilan 0:59
Verstappen voitti Abu Dhabissa, Bottas toinen ennen Hamiltonia

F1-kausi 2020 päättyi Red Bullin ja Max Verstappenin voitonjuhliin Abu Dhabissa.

Paalupaikalta kisaan startannut Verstappen oli Yas Marinan radalla suorastaan ylivoimainen. Toiseksi sijoittunut Mercedeksen Valtteri Bottas hävisi 11,429 sekuntia, kolmanneksi sijoittunut Lewis Hamilton 18,415 sekuntia. Voitto oli Verstappenille kauden toinen ja F1-uran kymmenes.

Kakkossija palautti Bottaksen palkintokorokkeelle kuuden viikon tauon jälkeen. Hän pääsi suihkuttamaan kuohujuomaa viimeksi kauden viidenneksi viimeisessä osakilpailussa Imolassa. Kakkossijallaan Bottas varmisti myös MM-hopean. Eroa Verstappeniin jäi 9 pistettä.

Tallipäällikkö Toto Wolff kertoi aika-ajojen jälkeen, että Mercedes oli päättänyt laskea moottoreidensa tehoja, kun heidän voimayksiköllään kilpailevista talleista Racing Pointin Sergio Pérez joutui keskeyttämään kaksi viikkoa sitten Bahrainissa ja myös Williamsilla oli omat ongelmansa perjantain harjoituksissa.

Mercedes kiisti Sky Sportsin Ted Kravitzille, että heidän huono kilpailuvauhtinsa olisi johtunut tästä. Kuvaavaa kuitenkin oli, että kun toisena ollutta Bottasta pyydettiin kisan alkuvaiheilla kiristämään vauhtiaan, eroa Verstappeniin tuli vain lisää.

Strategiapuolella kilpailu lässähti jo 10. kierroksella, kun Pérezin auto hyytyi radanvarteen, ja kaikki kärkikuljettajat tulivat virtuaalisen turva-auton aikana varikolle.

Pérezin keskeytys keikautti samalla valmistajien MM-pronssitaiston McLarenille. Lando Norris ja Carlos Sainz ajoivat ruutulipulle sijoilla viisi ja kuusi, ja tämä riitti nostamaan McLarenin seitsemällä pisteellä ohi Racing Pointin, joka oli kilpailuun lähdettäessä 10 pistettä McLarenin edellä.

MM-sarjan kolmannen ja neljännen sijan välillä on tallien silmin tuntuva ero. Esimerkiksi Racefans-sivuston selvityksen pohjalta se on lähes 10 miljoonaa dollaria. 

15. lähtöruudusta startannut Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli maalissa 12:s. 14. ruudusta startannut tallikaveri Antonio Giovinazzi oli 16:s.

Räikkönen ja Giovinazzi keräsivät molemmat tältä kaudelta neljä pistettä, mutta Räikkönen vei kilpailut nimiinsä lukemin 12–5.

Abu Dhabin GP:n tulokset:

sija:kuljettaja:talli:ero:

1.

Max Verstappen

Red Bull

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

+11,429

3.

Lewis Hamilton

Mercedes

+18,415

4.

Alexander Albon

Red Bull

+19,987

5.

Lando Norris

McLaren

+1:00,729

6.

Carlos Sainz

McLaren

+1:05,662

7.

Daniel Ricciardo

Renault

+1:13,748

8.

Pierre Gasly

AlphaTauri

+1:29,718

9.

Esteban Ocon

Renault

+1:41,069

10.

Lance Stroll

Racing Point

+1:42,738

11.

Daniil Kvjat

AlphaTauri

+1 kierros

12.

Kimi Räikkönen

Alfa Romeo

+1 kierros

13.

Charles Leclerc

Ferrari

+1 kierros

14.

Sebastian Vettel

Ferrari

+1 kierros

15.

George Russell

Williams

+1 kierros

16.

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo

+1 kierros

17.

Nicholas Latifi

Williams

+1 kierros

18.

Kevin Magnussen

Haas

+1 kierros

19.

Pietro Fittipaldi

Haas

+2 kierrosta

Sergio Pérez

Racing Point

keskeytys

Lue myös:

    Uusimmat