Mausteista saattaa maun lisäksi irrota terveyttä

Vahvojen makunautintojen lisäksi mausteet ja yrtit saattavat tarjota suurkuluttajilleen myös hyppysellisen hyödyllisiä antioksidatiivisia yhdisteitä. Vaikuttavien aineiden riittävistä annoksista ei ole varmaa tietoa, mutta farmakologit ovat arvelleet, että esimerkiksi tuoretta timjamia tai salviaa pitäisi syödä päivittäin lähes kaksi grammaa, jotta niistä olisi terveydellistä hyötyä. Suomalainen nauttii tuoreita yrttejä ja valkosipulia keskimäärin 1,2 kiloa vuodessa, mutta niiden todellinen ystävä maustaa ruokansa viisinkertaisella määrällä.

- Runsaasti tuoreita yrttejä nauttivat ihmiset syövät myös paljon kasviksia ja hedelmiä. Tässä ryhmässä saattaa siis olla tietynlaisen elämäntavan edustajia, kertoo Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Liisa Valsta suomalaisista mausteiden käyttötottumuksista. Hänen mukaan mausteiden ja yrttien kulutus on kaiken kaikkiaan lisääntynyt maassamme viime vuosina.

Koko perhe ei välttämättä pidä mausteista

Vuonna 1997 Kansanterveyslaitoksella tehdyn kyselyn mukaan reilusta 2 000 suomalaisesta 20 prosenttia ilmoitti lisänneensä ja 10 prosenttia vähentäneensä mausteiden käyttöä kyselyä edeltäneiden viiden vuoden aikana. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Karjalassa mausteita ilmoitettiin käytettävän suolan korvaajina. Muita syitä lisääntyneelle mausteiden ja yrttien käytölle olivat niiden antama hyvä maku sekä kasvisruokien kulutuksen kasvu. Mausteiden käyttöä rajoittaneita tekijöitä puolestaan olivat allergiat ja vatsakivut sekä perheen pikkulasten kielteiset mielipiteet maustetusta ruoasta. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat