Mainos

"Maurin lista" kovaan käsittelyyn – yritystukia karsivalla eripuraisella ryhmällä ratkaisun hetket

Yritystukien karsimista pohtiva työryhmä kokoontuu tänään ratkaisevaan kokoukseen. MTV Uutisten tietojen mukaan pöydällä on ryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen (kesk.) leikkauslista, joka karsisi tukia noin kymmenestä kohteesta yhteensä 167 miljoonalla eurolla.

Parlamentaarinen yritystukiryhmä ei ole tähän mennessä löytänyt yhteisymmärrystä, eikä sovusta ole nytkään suuria odotuksia. Pekkarisen esitykset herättävät kipakkaa vastustusta myös viimeisessä kokoontumisessa.

Isoimmat leikkaukset teollisuuteen ja laivanrakennukseen

Isoimmat leikkaukset iskisivät paljon energiaa käyttävään teollisuuteen sekä laivanrakennukseen.

Pekkarisen listalla on energiaintensiivisten yritysten veronpalautusten leikkaaminen. Tätä kompensoitaisiin osittain alentamalla sähkön kakkosveroluokkaa. Näistä toimista säästyvät 68 miljoonaa euroa ohjattaisiin Business Finlandille, joka auttaa suomalaisyrityksiä kansainvälistymään.

Laivanrakennuksen innovaatiotuesta Pekkarisen esityksessä säästettäisiin lähes 31 miljoonaa.

Varustamoille tärkeä alusten miehistötuki on ollut esillä työryhmässä pitkin matkaa, mutta siihen ei nyt puututtaisi. Ryhmän puheenjohtaja esittää selvitystä, onko mahdollista rajata miehistötuki vain matkustaja-alusten merimiesammateissa toimiville työntekijöille.

Listalla myös maatalouden veroja

Keskustalainen Pekkarinen olisi MTV Uutisten tietojen mukaan valmis puuttumaan myös maatilojen energiaverojen palautuksiin sekä turpeen alempaan veroon. Vastaavasti säästyviä rahoja voitaisiin ohjata Maatilatalouden kehittämisrahastoon Makeraan.

Pekkarisen leikkauslistalla on myös pienempiä tukia kuten matkailuautojen matalampi käyttövoimavero, elokuvatuottajien tuen verovapaus sekä ruumisautojen autoverottomuus.

"Maurin lista" joutuu kovaan käsittelyyn työryhmässä, jossa ovat eduskuntaryhmien edustajien lisäksi mukana myös etujärjestöt.

Jos työryhmä ei pääse sopuun, yritystukien mahdollinen karsiminen lykkääntyisi reilun vuoden päähän seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.