Matti Nykäsen kaunis vastaus elämän parhaasta muistosta sai aikaan 10 minuutin syvän hiljaisuuden – ystävä pidätteli itkuaan

5:02
Matti Nykänen herkistyi itkuun muistellessaan uraansa viimeisinä elinvuosinaan.

Matti Nykäsen vastaus hänen elämänsä parhaasta muistosta herkisti vuonna 2017 mäkihyppylegendan pitkäaikaisen ystävän Vesa Finskan, selviää Marko Lempisen ja Jussi Niemen tekemässä uutuuskirjassa Elämä oli laiffii (Otava).

Finska oli kyydinnyt Nykästä joulukuussa 2017 Helsingistä Joutsenoon ja matkan varrella oli keskusteltu myös Nykäsen saavutuksista. Nykänen oli puhunut mäkihyppyurastaan tunteikkaasti ja kaivaten, ja Finskan mielessä heräsi kysymyksiä.

– Sopiiko Matti kysyä sellaista, että mikä on ollut kaikista parhain muistosi elämässäsi? Sinulla on ne kolme olympiakultaa Calgarysta, sinulla on vaikka mitä saavutuksia, onko se jokin niistä? Finska kysyi.

Nykänen oli istunut Finskan mukaan lähes minuutin hiljaa. Vaikka legenda oli voittanut mäkihypyssä kaikkiaan neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta lentomäen kulta mukaan lukien, vienyt mäkiviikon kahdesti ja maailmancupin kokonaiskilpailun neljä kertaa ja saanut lapsiakin, vastaus oli jotain muuta.

Nykänen oli raaputtanut käsillään varakuskin puolella ollutta ilmantuuletussuutinta ja puhaltanut hiljaisella äänellä:

– Kyllä mun täytyy sanoa, että elämäni paras muisto on ollut se, kun olin isäni kanssa 8-vuotiaana kalassa.

Autoon oli syntynyt syvä hiljaisuus. Finska ja Nykänen olivat molemmat pidätelleet itkuaan, eikä kumpikaan puhunut toisilleen kymmeneen minuuttiin mitään.

– Kumpikin tiesi ilmankin, mistä oli kyse.

Nykänen kuoli viime vuonna 55 vuoden iässä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja