Matti Nykänen muisteli vuonna 2013 uraansa 50-vuotishaastattelussa: "Olen rauhoittunut vuosien varrella"

Seiska-lehti uutisoi tänään mäkilegenda Matti Nykäsen menehtyneen. Nykänen muisteli MTV:lle 50-vuotishaastattelussa uraansa ja sen käännekohtia. 

Artikkeli julkaistiin MTV.fissä vuonna 2013.

"Tänään viisikymmentä vuotta täyttävän mäkilegendan elämän varrelle on mahtunut jos jonkinlaista tapahtumaa. Nykänen kertoi MTV3.fille rauhoittuneensa vuosien varrella.

Matti Nykänenon mies, joka ei esittelyjä kaipaa. Viisi olympiamitalia, viisitoista MM-mitalia ja kolmetoista SM-kultaa ovat painaneet Nykäsen nimen suomalaisten mieleen. Parikymppinen Nykänen nousi julkisuuteen 1980-luvun alussa jolloin hän voitti ensimmäisen MM-kultansa.

Ura mäkihypyn parissa huipentui Calgaryn talviolympialaisiin vuonna 1988, kun Nykäsen kaulaan ripustettiin kolme kultaista mitalia: kaksi henkilökohtaista ja yksi joukkuemäestä.

Mäkikotkan hyppyura alkoi enteillä päättymistä vuoden 1990 lopussa, kun selkä- ja nivelkivut alkoivat haitata harjoittelua. Viimeiset hyppynsä Nykänen hyppäsi Kajaanissa kesällä 1992.

Urheilu-ura loppui vuonna 1992, ja vielä samana vuonna alkoi toinen ura – tällä kertaa musiikin parissa. Monien yllätykseksi Matti Nykäsen ensimmäinen levy Yllätysten yö julkaistiin 1992. Levy myi kultaa, vaikka Nykäsen uusi ura laulajana sai osakseen myös paljon kritiikkiä.

"Ei minun tarvitse muuttua mihinkään"

Moni ei olisi uskonut, että laulu-ura elättää mäkikotkaa vielä kahdenkymmenen vuoden päästäkin. Matti kertoo, että keikkaelämä on muuttunut vuosien varrella, eikä alkoholi enää kuulu esiintymisiltojen kuvioihin.

MTV3.fi tapasi Matin heinäkuun alussa Keravalla, missä laulava mäkimies oli keikalla bändinsä kanssa. Tuolloin hän myönsi, että keväinen burnout on alkanut helpottaa vasta hiljattain.

Matti Nykäsen elämään on mahtunut suuria voittoja ja isoja alamäkiä. Mäkikotkan uudessa Jokainen tsäänssi on mahdollisuus -kappaleessa lauletaan, että "maailma muuttuu, mutta muuttuuko Matti". Nykänen kertoo olevansa onnellinen sellaisena, kuin tällä hetkellä on.

– Sellaisia puheita on ollut aina, että ei se Matti mihinkään muutu. Olen tällainen ihminen, kuin olen nyt, eikä minun tarvitse muuttua mihinkään, vaan elää tällä tavalla. Käydä urheilemassa ja baarissakin joskus, se on normaalin ihmisen elämää, mäkikotka kommentoi.

Keravalla ravintola Revanssin yläkerrassa istui rento ja hyväntuulinen Matti. Väsymyksestä ja masennuksesta ei näkynyt merkkiäkään, vaan mäkikotka intoutui vitsailemaan tuon tuosta. Myös Matin rauhallinen ja pohdiskelevampi puoli tuli esiin haastattelun aikana.

Kesäkuussa Nykänen joutui vatsaleikkaukseen kovien ja pitkään jatkuneiden kipujen seurauksena. Matti palasi kuitenkin keikoille ainoastaan muutama päivä leikkauksen jälkeen, sillä hän ei halunnut pettää fanejaan perumalla esiintymisiään.

Matti sanoo osaavansa nyt arvostaa terveyttä uudella tavalla.

– On sellainen elämänhalu, että haluaa taistella tässä maailmassa, ja on oppinut taistelemaan. Olen kuitenkin huomannut, että vaikeuksien kautta on päässyt sinne jonnekin tasolle. Tässä julkisuuden paineessa kun taistellaan, niin se on oppimista, Nykänen pohtii.

Rakkausrintamalla hiljaista

Matti Nykäsen yksityiselämä ei ole ollut aina yhtä menestyksekäs kuin urheilu-ura. Nykänen on ollut naimisissa neljä kertaa, mutta kaikki liitot ovat päättyneet lopulta eroon.

Matin suhteista puhutuin on varmasti seurustelu Mervi Tapolan kanssa. Pari oli yhdessä kymmenen vuotta, joiden aikana he jättivät viisitoista avioerohakemusta, erosivat ja menivät uudelleen naimisiin. Myrskyisä suhde päättyi lopulta vuonna 2010, jolloin pari tuomittiin lopulta eroon.

Vuonna 2010 Matti tapasi Diili-ohjelmasta tutun Susanna Ruotsalaisen, jonka kanssa hän kihlautui seuraavana vuonna. Häitä suunniteltiin juhlittavaksi Matin 50-vuotispäivänä 17. heinäkuuta 2013. Pariskunta ajautui kuitenkin ongelmiin, ja kihlaus purettiin alkuvuodesta 2013.

Tällä hetkellä mäkikotka sanoo viihtyvänsä yksin, eikä haikaile vierelleen naisystävää.

– Kotirintamalla kaikki on hyvin. Ei ole ollut mitään muutoksia. Aika paljon on touhua ja tekemistä sillä tavalla, että kotona olen käynyt lähinnä nukkumassa. Elän omaa elämääni ja toivon Susannalle pelkkää hyvää. En ole ollut hänen kanssaan tekemisissä, Nykänen toteaa.

Bändin jäsenet tietävät myös Matin siviilisäädyn.

– Matti on tuollainen platinasinkku, miehet kommentoivat platinaa myyneeseen singleen viitaten.

"En tunne itseäni viisikymppiseksi"

Viisikymppisiään Matti juhlii keskiviikkona kotikaupungissaan Jyväskylässä Harry's-nimisessä baarissa.

– Synttärit pidän jossain vaiheessa kavereille, ystäville ja perheelle, mutta jossain vaiheessa syksymmällä ehkä. Seuraavalla viikolla on taas monta keikkaa.

Ensi vuonna Sotshin talviolympialaisissa hyppäävä Nykänen on toipunut hyvin leikkauksesta ja päässyt palaamaan jo harjoittelun pariin.

Viisikymmentä ikävuotta ei menoa hidasta.

– En tunne itseäni viisikymppiseksi, mutta kai siihen ajatukseen on ruvettava totuttelemaan pikku hiljaa, Matti sanoo.

– Matti on kasvamassa hiljalleen miehen ikään, bändikaverit virnuilevat vieressä.

Mäkilegendan elämästä ei ole puuttunut menoa ja meininkiä, mutta nyt mies sanoo rauhoittuneensa.

– On sellainen tunne, että olen rauhoittunut aika paljon entisestään. Saan kyllä potkua itseeni, kun on sen aika, mutta tämä vapaa-aika on enempi… Sanoisinko, että tilanne seisoo, Matti toteaa ja koko bändi repeää äänekkääseen nauruun yhdessä Matin kanssa.

Myöhemmin illalla Matti Nykänen bändeineen esiintyy täydelle salille Keravalla. Keikka on toinen samassa paikassa lyhyen ajan sisään. Keikkajärjestäjät ovat mielissään Nykäsen vetovoimasta.

– Matti kiinnostaa ihmisiä. Hän saa yleisöltä kaiken anteeksi, keikkajärjestäjä kommentoi.

(MTV3 – SARIANNE TÄHTIVAARA)

Lue myös:

    Uusimmat