Matrix

USA 1999. Käsikirjoitus ja ohjaus: The Wachowski Brothers. Tuotanto: Joel Silver. Kuvaus: Bill Pope. Leikkaus: Zach Staenberg. Pääosissa: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Gloria Foster, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McClory. Kesto: 137 min.

Seksikkäällä Bound-trillerillä debytoineilla Wachowskin veljeksillä ei ole mielikuvituksesta puutetta. Matrix on visuaalisesti harvinaisen hengästyttävä tieteisseikkailu, joka parhaimmillaan räjäyttää lian pois – heikoimmillaan se kuitenkin hukuttaa tarinansa teoriaan ja teknologiaan. Luvassa on rankkaa rymistelyä unen ja valveen rajamailla, tietotekniikan vaarallisimmilla vesillä, missä ihminen on kaiken keskellä yksin.

Neo (Reeves) on eristäytyvä tietokonehakkeri, jonka lahjat ovat herättäneet niin hyvien kuin pahojenkin poikien kiinnostuksen: mies on nimittäin Valittu, jonka ennustuksen mukaan on tarkoitus pelastaa ihmiskunta tulevaisuuden virtuaalitodellisuuden, Matrixin, vallalta.

Pinnalta ultramoderni elokuva perustuu siis itse asiassa scifi-kirjallisuuden kuluneimpaan asetelmaan, jossa koneet ovat vallanneet maapallon ihmisiltä: "todellinen" maailma on enää kuriositeetti keinotodellisuuden rinnalla, ja viimeisten nisäkkäiden on suojeltava ihmisyyttä konnilta koneveljiltä, yksilöllisyyttä anonymiteetiltä.

Matrixin vallanhimoisia edustajia johtaa kylmäverinen Agentti Smith (Weaving), jonka hitaasti latelemat kauhuvisiot saavat kenen tahansa niskakarvat pystyyn. Yhtä painavaa puhetta päästelee ihmisrodun johtohahmo Morpheus (Fishburne), joka puolestaan on käyttänyt koko ikänsä etsiessään Neoa toteuttamaan ratkaiseva Ennustus.

Pelastusoperaatioon ryhtyvän ydinjoukon rakenne on tuttuakin tutumpi: rohkean sankarinoviisin lisäksi siihen kuuluu kaunis rakkauden kohde, vanheneva johtaja, koominen luuserinörtti sekä omiaan vastaan kääntyvä petturi. Ja ympäröivän huipputeknologiankin keskellä kaikki pukeutuvat resuisiin säkkipaitoihin, koska ovat kapinallisia ja koska kapinalliset näyttävät coolilta.

Elokuvan alku- ja loppupuoli ovat silkkaa actionia, joka imaisee mukaansa sulavasti, mutta väliin jäävä teoriapainotteinen selostusjakso pudottaa illuusiosta ja saa vilkuilemaan kelloa. Ylipitkää elokuvaa kuormittaakin juonen huippuunsa viety monimutkaisuus, mikä vähentää myös samastumismahdollisuutta henkilöihin. 

Itse toimintakohtaukset teknonsykkeessä tapahtuvine kung fu -taistoineen, maataviistävine muovitakkeineen ja helikopteristuntteineen ovat kuitenkin kaunista katsottavaa. Mittelöiden suunnittelijana on toiminut arvostettu stuntkoreografi Yuen Wo Ping.

Silmän ruokaa tarjoaa söden Keanun lisäksi tiukaksi trimmattu Carrie-Anne Moss, joka latex-uniformussaan saa Kissanaisen kalpenemaan. Tehokkaat roolit tekevät myös Boundista muistettava Joe Pantoliano ihmisyyden hylkäävänä petturi Cypherinä ja maireaääninen Hugo Weaving (Priscilla) armottomana agentti Smithinä.

Hämmentävän kuriositeetin tarjoaa asetelma, jossa pyssyjä, kovia kundeja ja kaaosta pursuavan tulevaisuuden henkinen vaikuttaja, oraakkeli, on lämpimäisiä leipova köyhä musta nainen (Foster)! Hänellä on Näkemisen lahja, ja siten kohtalon avaimet käsissään. Keanu Reevesin aidosti äimistyneen hahmon kautta Matrix julistaa amerikkalaista ilosanomaa: ihmisen ei tarvitse edes olla järin fiksu, jos hän vain loputtomasti uskoo itseensä.

Teksti: Tuuve Aro

Lue myös:

    Uusimmat