Mainos

Matkustajat: "Ei tässä nyt heti hermostuta"

Bussilakon ensimmäinen aamu sujui mitä leppoisimmissa merkissä Helsingin Rautatieasemalla. Espoosta ja Vantaalta saapuneet junat olivat matkustajien mukaan aikataulussa eikä ruuhkiakaan ollut tavallista arkipäivää enempää.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteen matkustajista moni oli kuitenkin joutunut uusimaan matkasuunnitelmansa lakon takia.

- Matka oli osittain erilainen. Ne harvat kerrat kun olisi voinut tulla bussilla, pitikin tulla junalla. Juna saattaa tulla vähän bussia nopeammin, mutta toisaalta junapysäkille piti kävellä pidempi matka. Ei kuitenkaan harmita, koska oli ihan mukava ulkoilla, sanoo Espoosta Rautatieasemalle matkustanut Junnu Rantanen.

Monilla enemmän käveltävää

Rantasen tavoin monelle muullekin bussin vaihtuminen junaan merkitsi pidentyneitä kävelymatkoja.

- Jouduin kävelemään Keravan asemalle noin neljä kilometriä. Kävelin rauhallisesti, joten siihen meni noin 45 minuuttia. Ei se harmittanut, olin ihan hyvillä mielin kun sääkin oli mukava. Olin miettinyt muitakin vaihtoehtoja ja niitä mietitään uudestaan, jos lakko kestää pidempään tai sää huononee, sanoo Keravalta junalla saapunut nainen.

- Aamulla jouduin vaihtamaan reittiäni kaupungin kautta kun olisin muuten päässyt yhdellä bussilla. Se meni suhteellisen ok, jouduin ensin selvittämään mistä lähtee lähin bussi kaupunkiin, kävelin sille ja sitten vaihdoin junaan täällä Rautatieasemalla. Matkustusaika piteni puolisen tuntia. Vähän harmittaa, kuvailee Espoon Laajalahdesta Pukinmäkeen junalla matkustanut mies.

- Enemmän joutuu kävelemään ja täällä on välillä vähän tylsä ilma kun sataa lunta. Tänään ei tullut paljoa lisää kävelymatkaa, mutta esimerkiksi huomenna kun menen töihin, se vaikuttaa tosi paljon enemmän. Joudun menemään kimppakyydillä, mutta onneksi ne on kavereita, joilla on auto hyvin käytössä. Ehkä puoli tuntia on mennyt tavallista pidempään, sanoo Maaria Tolvanen Vantaalta.

Tänään vielä löytyi myös joku, joka ei tiennyt lakon alkaneen.

- Kun kotoa lähdin, en ollut tietoinen lakosta. Kuulin siitä vasta pysäkillä, ja nyt jouduin koukkaamaan kaupungin kautta kun normaalisti olisin päässyt yhdellä bussilla Pasilaan. Ei tämä mitenkään ylitsepääsemättömästi vaikeuta elämää, lääkäristä olen tosin vähän myöhässä. En usko, että lakolla on suurempaa vaikutusta mun elämään, sanoo Helsingin Roihuvuoresta Pasilaan matkalla ollut Markku.

Junaliikenne hyvin normaalia

VR:n henkilökunnan mukaan junaliikenteessä ei ollut tänä aamuna mitään ihmeellistä. Riihimäen ja Helsingin välillä aamulla liikennöineen konduktöörin mukaan tunnelma junassa oli aivan tavallinen, eikä ihmisiäkään ollut ainakaan huomattavasti normaalia enempää. Samaa sanoo aamulla Vantaankosken ja Keravan välillä liikennöinyt veturinkuljettaja Juha Miettinen.

- Minun näkökulmastani junaliikenne kulki yllättävän hyvin. En huomannut että matkustajia olisi ollut enemmän, heitä oli saman verran kuin normaalinakin arkipäivänä. Ihmiset ovat myös vaikuttaneet hyväntuulisilta, ehkä ihmiset sitten osaavat keksiä vaihtoehtoisia tapoja kulkea, Miettinen toteaa.

- Matkustan päivittäin junalla ja matka meni saman kaavan mukaan, melkein varmaan paremminkin, kertoi puolestaan hyvinkäälainen junamatkustaja Tuire Ventoniemi.

Bussilakko ei matkustajien mukaan ollut myöskään puheenaihe aamuliikenteessä.

- Ei, kyllä siellä oli ihan hiljaista, kaikki luki lehteä eikä kukaan sanonut mitään, kertoo Kauniaisista Helsinkiin tullut nainen.

"Ei tässä nyt heti hermostuta"

Espoon Tapiolasta Helsingin keskustaan bussilla töihin matkaava Matti Rinne joutui vaihtamaan tänään tavallisen bussinsa toiseen linjaan.

- Normaalisti menen Länsiväylää pitkin Ruoholahteen ja sitten metrolla, nyt tulin bussilla numero 195 Munkkiniemen kautta asemalle. Olin katsonut Hesarista, mitkä linjat kulkevat. Reittivalinta on nyt eri, mutta näyttää että pärjäillään.

Toisin kuin olisi voinut kuvitella, ei bussissakaan ollut Rinteen mukaan kummoistakaan ruuhkaa.

- Mukavasti meni matka kaverin kanssa jutellessa. Alkumatka jouduttiin seisomaan, mutta loppumatka istuttiin. Ensimmäinen päivä menossa niin ei tässä nyt heti hermostuta.

Tapiolalainen Rinne käyttää paljon joukkoliikennettä. Hänen mukaansa päivän ohjelma saattaa muuttua, sillä iltapäiväksi sovitun tapaamisen toinen osapuoli pohtii, miten päästä paikalle. Erityisiä sympatioita Rinteellä ei ole lakon kumpaakaan osapuolta kohtaan.

- Vaikea sanoo, kun ei tunne asioita. Sanotaan niin, etten ihan tähän maailman aikaan ymmärrä lakkoa. Toisaalta kun tiedetään että kaikesta tingitään, vedetään ikään kuin luilla, niin kyllä syytä on molemmissa puolissa. Pitäisi molempien mennä vähän itseensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.