Mainos

Masennusta voi nyt hoitaa magneetin avulla

Masennuksen hoitoon on kehitetty uusi hoitomuoto - magneettistimulaatio.

Suomi on Euroopan tasolla ensimmäisiä, jotka tarjoavat hoitoa julkisen terveydenhuollon puolella. Helsingin Auroran sairaalassa hoitojaksot on aloitettu vastikään.

Espoolainen Pia Järvinen ei ole nukkunut yli kuuden tunnin yöunia kahteenkymmeneen vuoteen. Masennusoireet alkoivat aikoinaan irtisanomisen yhteydessä.

– Olin sitä mieltä, että sekoan, että mulla on skitsofrenia. Tai sitten mulla on kasvain päässä. Siksi hakeuduin psykiatrin hoitoon, Järvinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Järvisellä todettiin keskivaikea masennus, joka jatkuu yhä. Lääkityksen lisäksi hän on saanut sähköhoitoa ja nyt Järvinen on päässyt uuteen hoitomuotoon: magneettistimulaatioon.

Stimulaatiossa käydään puolen tunnin ajan joka arkipäivä muutaman viikon ajan. Laite tuottaa voimakkaita magneettikenttiä, jotka synnyttävät sähkövirtoja vasemman otsalohkon alla olevien hermosolujen haarakkeissa.

– Tällä me saadaan aiheutettuja keinotekoisia virtasysäyksiä tietylle aivoalueelle, Auroran sairaalan neuromodulaatiohoitojen vastuulääkäri Tuukka Raij kuvailee.

–Ja jos nämä aivoalueet liittyvät mielialan hallintaan liittyviin aivojärjestelmiin, niin ajatuksena on, että me voidaan tällä hoidolla tukea näiden hermoverkkojen ja sitä kautta ihmisten toipumista masennuksesta.

Hoitomuodoksi vasta jos muut hoidot eivät auta

Stimulaatiota käytetään yksityisillä klinikoilla ympäri maailmaa, mutta julkisen sektorin saralla Suomi on Euroopan ensimmäisten joukossa.  HUSissa potilaita on hoidettu näin vasta muutamia, mutta potilasmääriä kasvatetaan. 

Tosin jatkossakin hoitoa annetaan vasta, jos muut hoidot eivät auta.

Edut sähköhoitoon verrattuna ovat vähäisemmät sivuvaikutukset – simulaatio esimerkiksi ei vaikuta hetkellisesti lähimuistiin.

– Kyllä suurin osa potilaista hyötyy tästä hoidosta, Raij arvioi.

Työelämässä yhä sinnittelevällä Järvisellä on selkeä unelma.

– Vois nukkua vaikka kahdeksan tuntia sikeästi. Olisin aika onnellinen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.