Masennuksen lääkehoito leväperäistä: Lääkkeitä jopa 11-vuotiaalle

Masennuslääkkeitä syövien nuorten määrä on kolminkertaistunut Suomessa kymmenessä vuodessa.

Vaikka niin sanotut SSRI–lääkkeet vaatisivat tiivistä seurantaa niiden vakavien sivuvaikutusten vuoksi, usein hoito jää pelkäksi lääkehoidoksi. Lääkkeitä myös määrätään nuorille, vaikka useimmat SSRI-lääkkeet on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

– Minun tyttäreni oli viime kesänä 11-vuotias, kun lääkäri määräsi hänelle Sertralin-nimistä SSRI-lääkettä. Tytöllä oli oppimisvaikeuksia, lieviä pakko-oireita ja ajoittaista masennusta, kertoo lääkekohun vuoksi MTV3 Uutisiin yhteyttä ottanut Sari Tanskanen.

Hän häkeltyi reseptistä siinä määrin, että lähti miehensä kanssa selvittämään asiaa ensin internetistä, sitten tutun neurologin kautta.

– Hän kertoi, että ei itse määräisi lääkettä missään nimessä alle 18-vuotiaalle, kertoo Tanskanen.

Sivuvaikutukset lukuisia

Psykiatrit ovat huolissaan siitä, että SSRI-lääkkeitä määrätään nuorille liian kevyin perustein.

Usein lääkereseptin saa terveyskeskuslääkäriltä, eikä siihen sisälly muuta hoitoa. Noin 10–15 prosenttia SSRI-lääkkeiden käyttäjistä kärsii sivuvaikutuksista, joita ovat seksuaalinen haluttomuus ja kyvyttömyys, aggressiot ja itsetuhoisuus.

– Biologinen lääketiede katsoo, että lääkkeillä voidaan korjata asioita. Tosiasiassa mielenterveysongelmien hoitoon kuuluu aina myös terapia, sanoo psykiatrian avohuollon ylilääkäri Kirsti Sikkilä Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Hän ei lähtisi käynnistämään lääkehoitoa, ennen kuin diagnoosi on tehty. Senkin jälkeen lääkityksen seuranta ja muu hoito ovat olennainen osa prosessia.

– Erityisesti nuorten kohdalla pitäisi olla varovainen. En soisi ainakaan omille lapsilleni aivoja manipuloivia lääkkeitä kasvuiässä, sanoo Sikkilä.

Ei lääkkeille

Kokemustutkija Tom Stenman kouluttautui mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoidon arviointiin toivottuaan itse työkykyiseksi. Hän ihmettelee suomalaista käytäntöä, jossa mielenterveyspotilaita hoidetaan usein pelkillä lääkkeillä.

– Joissakin tapauksissa, kun on määrätty mielialalääkkeitä, se saattaa kohentaa mielialaa juuri sen verran, että ihminen jaksaa tappaa itsensä, kärjistää Stenman.

Sari Tanskanen on tyytyväinen siihen, että kieltäytyi tyttärelle tarjotusta lääkehoidosta.

– Tuntuu, että yhteiskunta yrittää pumpata nuoriin lääkkeitä ja he saavat toimia jonkinlaisina koekaniineina, Tanskanen arvostelee.

Lue myös:

    Uusimmat